Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеки Стюърт предлага помощ и съвети на Грожан

Джеки Стюърт предлага помощ и съвети на Грожан

27
0
Австралия,Лотус,Ромен Грожан

По отношение на скоростта Ромен Грожан се представя на много добро ниво през тази година. Младият пилот на Лотус за момента успява да е побеждава редовно световния шампион Кими Райконен в квалификацията, като резултатът до момента е 6:3. Въпреки това финландецът е с 83 точки до момента, а Грожан е с 61 т.

Опитът на французина, или по-скоро неговата липса, е нещото, което му пречи да влиза по-често в точките. Заради странни инциденти той на няколко пъти опропастява добри позиции за спечелване на точки. Именно заради това трикратният световен шампион Джеки Стюърт смята, че французинът се нуждае от ментор-съветник, който да му помага и великодушно предлага своята помощ. Целта е да се избягват удари, като тези на Сепанг, в Барселона и Монте Карло.

„Казах на Ромен, че с удоволствие бих приел да си поговорим у дома на обяд“, заяви Стюърт пред Аутоспорт. Според него е „смешно“ да се смята, че за разлика от тениса, бокса и ски спорта, във Формула 1 няма нужда от личен треньор.

„По принцип по природа състезателите в Гран при не са сред най-добрите слушатели. Аз не искам да се правя на треньор, но мисля че знам, как бих могъл да му помогна“, продължава Стюърт.

В тази връзка той дава за пример екипа на Уилямс, където Алекс Вурц през този сезон играе ролята на ментор за младите „диви“ пилоти на екипа.

„Това е добра практика. Малдонадо е много бърз, но му трябва помощ да обуздае агресивността си. Не може да е замесен във всяка втора катастрофа на пистата, както става през тази година. Същото се отнася и за Грожан.“

Според шотландецът извинението „лош късмет“ няма нищо общо с действителността. Той е убеден, че с негова помощ и съвети, действащият шампион от GP2 ще намери своя път във Формула 1.

„Впечатлен съм от скоростта му и вярвам, че той ще спечели състезание още през тази година.“