Начало Автомобили Дженерал Моторс ще продадат Опел на Магна

Дженерал Моторс ще продадат Опел на Магна

68
0

Дженерал Моторс решиха да продадат марките Опел и Воксхол на групата от инвеститори, предвождана от производителя на авточасти Магна Интернешънъл.

Според прес-релийса, разпространен от GM, американският гигант ще запази 35% от двете марки, а служителите на Опел ще задържат 10%. Това значи, че Магна, които са подкрепяни финансово от банката Сбербанк, ще получи 55%.

Магна, които имаха особено силна подкрепа и от немското правителство, бяха избрани от GM най-вече заради това, че имат визия за Опел, както и желание за запазването на възможно най-много работници, докато другият основен кандидат – RHJ International, бе сочен от много наблюдатели като компания, целяща единствено бърза печалба.

За Опел и Воксхол работят около 50 000 души в Европа, като половината от тях са в Германия. Сделката с Магна със сигурност ще увеличи популярността на немския канцлер Ангела Меркел, която бе критикувана заради отказа си да подкрепи всяко едно друго предложение за Опел, освен това на Магна. Меркел ще се бори за нов мандат на изборите в Германия, които ще се проведат съвсем скоро.