Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джон Бътън почина на 70

Джон Бътън почина на 70

108
0
Дженсън Бътън,Джон Бътън

Бащата на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън – Джон – почина в неделя. Той бе на 70 години.

С огромна тъга и съжаление съобщаваме, че Джон Бътън почина в дома си в Южна Франция в неделя. Очакваме потвърждение, но се предполага, че става дума за инфаркт. Близък приятел, посетил Джон в неделя, е открил трагичното събитие. Децата на Джон – Дженсън, Наташа, Саманта и Таня, както и останалата част от семейството молят за уважение към личното им пространство в този труден момент – се казва в изявление от мениджърския екип на пилота.

Джон Бътън бе част от падока на Формула 1 от началото на кариерата на сина си през 2000 г. В продължение на повече от десетилетие пътуваше заедно с Дженсън, който бе наследил неговата любов към автомобилния спорт. Бътън старши се състезава успешно на раликрос през 70-те години на ХХ век. Той пропусна един-единствен старт от кариерата на сина си в Гран при.

През дългата си кариера съм се срещал с много бащи на пилоти, но мога да кажа, че Джон бе може би най-отдаденият на сина си от тях – заяви шефът на Макларън Мартин Уитмарш. – Още от дните на Дженсън в картинга като момче татко му е бил до него, помагал му е, подкрепял го е, търсел е пари за следващия старт. Джон продължи да е там, докато Дженсън растеше и продължи да печели вече с коли. Дори през последните години, когато Дженсън вече бе станал шампион и се превърна всъщност в най-опитния пилот на грида, Джон остана до него, лоялен и обичащ го както винаги, популярен и тачен член на малката група около него. Джон бе не само страхотен баща, но и прекрасен човек, който ще липсва на всички в Макларън и на цялата общност на Формула 1.

Съболезнования към Дженсън изпратиха Марк Уебър, Люис Хамилтън, Адриан Сутил, Фелипе Маса, Серхио Перес, Алекс и Джулия Вурц, Ферари, Джони Хърбърт.