Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джонатан Нийл: Тази година ще развиваме Макларън, за да се бори в...

Джонатан Нийл: Тази година ще развиваме Макларън, за да се бори в челото (видео)

59
0
Макларън МР4-29

Управляващият директор на Макларън Джонатан Нийл за предстоящия сезон във Формула 1 и последните промени в компанията от Уокинг.

Във Формула 1 винаги става дума да управление на промените – как работи Макларън в това отношение?

– Никога не сме имали толкова сериозни нови правила преди. Реакцията спрямо тях, управлението на промените, докато отново търсим лимитите на представянето, бе невероятно трудна работа. Подходът ни беше сравнително прагматичен. Знаем, че първоначалната нужда от издръжливост надделява над представянето. Зимните тестове няма да са гонене на настройки или доизпипване на колата. Границите на представянето изглежда ще са много широки и следователно неизвестни. Следователно предсезонните тестове – и в някакви степен началните състезания – ще са посветени на това да разберем работните граници на болида си колкото се може по-добре. За постигането на това ни е необходима стабилна платформа – такава, която да реагира положително на промени. Работата на инженерите и конструкторите върху разбирането и интерпретирането на данни от пистите ще бъде още по-важна от преди. Ето защо битка тази година повече от всякога ще зависи от развитието. Смятам, че е напълно възможно колата, спечелила първото състезание, да не е тази, която ще диктува шампионата – нещо виждано в миналото. Сега всичко ще опира до възможностите на отбора да реагира и отговаря. Вече имаме обновен пакет за първия старт и непрекъснато откриваме нови неща в аеродинамичния тунел и на CFD. Мисля, че ще видите интензивна смяна на идеи и концепции след началото на тестовете и точно това ще спечели или загуби шампионата.

В Макларън също се случиха сериозни промени, нали?

– Отбор с фантастично наследство като Макларън винаги е изправен пред предизвикателството непрекъснато да печели надпревари и шампионати. Заедно с това съществува отговорността организацията да върви напред. Всъщност ще правим точно това през 2014 г. – ще натискаме невероятно много на писта, но ще правим промени и извън трасетата, от което ще има полза в дългосрочен план. В организацията ни вече има огромен потенциал и таланти, но винаги има повече за откриване. Имаме някои ключови допълнения при нас – невероятно сме доволни и развълнувани, че наехме Питър Продрому и Дан Фелоус (и двамата от Ред Бул), Еторе Грифини и Киарон Пилбийм от Лотус, както и още повече от дузина топинженери от най-добрите екипи във Формула 1. Всички те са видели капацитета, съществуващ в Макларън. Процесът е дългосрочен и тази година ще развиваме Макларън, за да стигне позиция отново да се бори в челото.

– Какво мислите за пилотите Дженсън Бътън и Кевин Магнусен?

– Всички познаваме и много харесваме Дженсън, той е част от отбора ни. Кевин демонстрира обещаващ потенциал, както в джуниър сериите, така и в случаите, когато прави тестове за нас. Смятам, че силата на пилотската ни комбинация идва от контраста помежду им. В лицето на Дженсън имаме неофициалния посланик на Формула 1, човек, който ни предоставя изключителен опит. Наистина можем да работим с него и да учим заедно как да развиваме тазгодишната кола. Кевин има чист ентусиазъм и плашеща работна етика. Пристигането му бе изключително мотивиращо за целия отбор.