Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джордан: Системата с медалите е глупост

Джордан: Системата с медалите е глупост

53
0

Бившият шеф на тим, Еди Джордан, смята, че планът на Бърни Еклестън да замени точковата система с такава с медали e пълна глупост. Според ирландеца това е разсейване от по-големите проблеми във Формула 1.

Джордан също така смята, че премахването на стимулите пилотите назад, които не могат да си позволяват да се конкурират с най-силните, ще ощети по-малките тимове.

„Според мен това е глупост” – каза той пред „Би Би Си Радио 5 Лайв”. „Фокусът на всички във Формула 1 в момента е поставен върху ситуацията с разходите и намаляването им. Останалото е суета.”

„Точките са необходими. Аз бях един от шефовете на тимове, които участваха в срещата с шефове на отбори, когато решихме, че трябва да има точки до осмото място, тъй като една точка за отбор там е толкова важна, колкото една победа е важна за Ферари или Макларън. Не трябва да забравяме това.”

„Мога да ви гарантирам – бил съм в тази позиция и мога да потвърдя, че разликата между две точки и нула е голяма.”

Той е категоричен, че битката да си в топ 8 за един среден тим е много важен етап от развитието на пилотите.

„Пилоти като Маса, които са започвали от дъното и постепенно са се развивали, знаят колко са важни тези точки, когато си назад на стартовата решетка” – казва Джордан.

„Всеки, който има някакво участие във финансовата страна на този спорт, знае колко е важно и колко се радват членовете на един по-заден отбор при спечелена точка.”