Начало Moto News Еспелета намеква за нов шампионат

Еспелета намеква за нов шампионат

47
0

Кармело Еспелета – изпълнителен директор на компанията Dorna Sports, която държи търговските права на MotoGP и WSBK, намекна за появата на нова състезателна серия. Това стана в интервю за американския телевизионен канал Fox News по време на състезанието в Индианополис.

Еспелета каза, че Dorna разработва нова състезателна схема за САЩ. Той не направи никакъв намек за действащата сега серия АМА Супербайк, но по думите на специалистите, Dorna  планира да вземе под егидата си и да разшири операциите си в области, които не се отнасят до АМА (American Motorcyclist Association). Засега не се съобщават никакви детайли, но Еспелета каза, че разполага с необходимите хора. Бе споменато и името на трикратния световен шампион в 500 куб. см Уейн Рейни.

Еспелета припомни, че във висшия клас е имало много успешни американски пилоти, а сега има само двама и те не са в групата на лидерите. Всъщност, след Индианополис в MotoGP има само един американски пилот – Ники Хейдън, защото Колин Едуардс обяви оттеглянето си. Темата за малцината американски пилоти отдавна се спряга в мотоциклетните среди. Причината е в американските закони, които регулират възрастта на децата, на които се разрешава допускането до пълноценни тренировки с мотоциклет. Това е най-голямото препятствие пред увеличаването на броя на американските пилоти в международни състезания и шампионати. В Испания и Италия законите разрешават децата да започват да тренират пълноценно доста по-рано и затова пилотите от дтези страни и най-вече испанците, доминират.
Лидерът в шампионата  Марк Маркес е най-добрия пример за това колко ефективна е сега схемата, по която се обучават и израстват състезатели в Испания. Той стана най-младият световен шампион във висшия клас – само на 20 години и сега продължава да печели кръг след кръг.