Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Глупавите правила пречат; аз решавам каква е ролята ми в F1

Екълстоун: Глупавите правила пречат; аз решавам каква е ролята ми в F1

75
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун смята, че „глупавите правила” пречат на състезанията във Формула 1 да са достатъчно интересни. Управляващият търговските права на спорта направи това изявление по време на уикенда в Италия в отговор на въпрос какво е мнението му за Макс Верстапен и спорните маневри на холандеца в Белгия.

„Хората трябва да се надбягват, а глупавите нови правила спряха състезанията. „Не пресичай бялата линия”, „не прави това”, „не върши онова”, „стартирай от дъното на грида, защото си сменил някаква част”. Истинска лудост е”, каза 85-годишният англичанин.

Бърни се договори с организаторите на Монца Гран при на Италия да се провежда на легендарното трасе още три години. Договор обаче не бе подписан.

Междувременно в падока широко се обсъждаше съдбата на Екълстоун при евентуална продажба на Формула 1 на Либърти Медия. Запитан на грида как ще коментира слуховете за почти приключена сделка и собственото му оттегляне, англичанинът заяви: „Глупости.” В същото време Бърни каза пред немското издание Ауто Мотор унд Шпорт, че Либърти Медия ще преведе във вторник (утре) първия от два транша от договорените 8,5 милиарда долара и допълни: „Ще работя това, което винаги съм работил. Решението каква роля ще играя е мое.”

Още днес се очаква Чейс Кери да бъде обявен за новия председател на Делта Топко – компанията-майка на F1. Американецът е сред доверените хора и директор в част от фирмите на медийния магнат Рупърт Мърдок. Сделката с Либърти Медия пък щяла да бъде оповестена в сряда. По нея работят инвестиционните банки Голдман Закс и Морган Станли, както и адвокатската фирма Фрешфийлдс Брукхаус Деринджър.

Твърди се, че Кери ще работи известно време заедно с Екълстоун, но не се уточнява колко време би изкарала подобна структура. Досега при всички промени на собствеността Бърни запазваше водеща роля и управляваше почти еднолично спорта.

Либърти Медия Корп е американски медиен концерн, контролиран от милиардера Джон Малоун. Чрез него Формула 1 може да излезе на стоковата борса – нещо, което бе планирано в продължение на години, но така и не се случи заради неблагоприятния икономически климат. Чрез Либърти на F1 няма да се наложи да се появи самостоятелно на пазара на акции.

Понастоящем основните акционери в F1 са инвестиционният фонд CVC Кепитъл Партнърс (35,5%) и американската компания Уодъл & Рийд (20,9%). Екълстоун притежава 5,3%, а семейният му тръст Бамбино – 8,5%.