Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Кога ще се оттегля? Когато ме изнесат в ковчег

Екълстоун: Кога ще се оттегля? Когато ме изнесат в ковчег

64
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун няма никакво намерение да се оттегля от управлението на Формула 1. Това щяло да се случи единствено, когато го изнесат в ковчег, заяви 84-годишният англичанин.

– Кога ще се оттегля? Да, годината беше ужасна, една от най-лошите в живота ми, но както казах доста пъти досега, оставам, нищо не се променя. Единственият начин, по който ще спра да работя във Формула 1 (освен ако някой с нужната власт не го постанови) ще е да ме изнесат в ковчег. И по-добре да проверят дали капакът е здраво закован – обяви Екълстоун пред Гълф Нюз.

Управляващият търговските права на F1 казва също така, че винаги е ръководел бизнеса според собствените си виждания:

– В повечето случаи се получава. В минутата, в която не мога да го върша, ще се откажа. Понякога съм бъркал, но в повечето случаи съм бил прав. А Формула 1, хилядите работещи в спорта хора и милионите последователи по света са били облагодетелствани от това.

Напоследък Екълстоун дава доста, при това обширни интервюта. С едно от последните той предизвика сериозен негативен отзвук, заявявайки, че младите хора не го интересуват като аудитория. Англичанинът бе категоричен, че 15-16-годишни хлапета не са му нужни като зрители, защото не разполагат със средства, които да влагат в продуктите на спонсорите в F1.

След това пък каза, че догодина вероятно няма да има двойни точки. Идеята за противоречивото правило бе негова, но той настояваше то да се прилага за последните 3 старта в календара, а не само за финалното състезание.

– За една надпревара е глупаво, но представете си какво щеше да стане, ако беше за последните три – заяви Бърни пред британския вестник Индипендънт. – Тогава някой трябваше да има 150 точки аванс, за да е сигурен, че ще спечели. Отборите не го приеха, защото са проклети идиоти. Всичките са механици. Мислят за екипите в краткосрочен план. Няма да предлагам пак схемата с три старта. Да продължават нататък. Не знам какво ще правим догодина.

Двойните точки изобщо не бяха посрещнати добре. Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел (Ред Бул) заяви, че по този начин се обезмислят усилията през целия сезон до финалното състезание. Нико Розберг, който води битка със съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън за титлата, също не харесва правилото. Спортният директор на щутгартския концерн Тото Волф пък няколко пъти повтори, че двойните точки могат да хвърлят сянка върху титлата, ако тя бъде спечелена с тяхна помощ.