Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ейдриън Нюи отказал 3 пъти на Ферари

Ейдриън Нюи отказал 3 пъти на Ферари

127
0
Ейдриън Нюи

Техническият директор на Ред Бул Ейдриън Нюи призна, че общо 3 пъти е отказвал оферти от екипа на Ферари в кариерата си. Британецът е един от най-успешните дизайнери в историята на F1, като е печелил титли с Уилямс, Макларън и Ред Бул.

 „На 3 пъти бях много близо до това да отида във Ферари, разкри Нюи пред Sky Sports. – Първо, още докато работех в Индикар, от Ферари бяха решили да направят кола за този шампионат и ми предложиха да стана главен дизайнер на проекта. Аз прецених, че това няма да е правилното решение и им отказах.

След това нещата станаха доста по-сериозни, като Жан Тод ми предложи да стана технически директор през 1996 г. Към този момент имах оферти – да остана в Уилямс, да премина в Макларън или Ферари. Мислих много по въпроса, но имах младо семейство и реших, че искам да остана във Великобритания.”

Третото предложение идва през 2014 г. В предишните 4 сезона Нюи печели 4 титли с Ред Бул. Тимът обаче има сериозни проблеми със задвижващите системи на Рено, които не са достатъчно мощни и надеждни и е ясно, че „биковете“ няма да могат да се борят за титлите през тази година.

„Беше очевидно, че Рено изостава много от Мерцедес и до известна степен от Ферари по отношение на двигатела, разказва още британецът. – А не се виждаше и как това ще се промени в скоро време. Изглеждаше, че Рено нямат желание да инвестират средства, за да решат проблемите. Това беше депресиращо и притеснително.

Аз бях в малко трудна позиция. Не исках да напускам Ред Бул, тъй като там се чувствах като у дома си и бях сериозно ангажиран с отбора от самото му начало заедно с Кристиан Хорнер, който успя да го изгради от останките на Ягуар до това, което е днес.“

Нюи обаче признава, че както не е искал да напуска Ред Бул, така и не е искал да бъде в позиция, при която по думите му е трябвало да действа все едно едната му ръка е завързана зад гърба, визирайки недостатъците на задвижващата система на Рено спрямо лидерите.

„Беше трудно решение, казва британецът. – От Ферари дойдоха с невероятна оферта, много атрактивна. Затова прекарах доста безсънни нощи, за да реша какво да направя. В крайна сметка реших, че ще допусна грешка ако напусна Ред Бул.“