Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ефектът от три поредни старта върху екипите е по-лош от очакваното, сподели...

Ефектът от три поредни старта върху екипите е по-лош от очакваното, сподели Шафнауер

60
0
бокс,механици,Форс Индия

Отборите от Формула 1 не очакват в календара за следващия сезон да има три последователни надпревари като през 2018 г. Тази година Гран при на Франция, Австрия и Великобритания са една след друга и екипите са по-натоварени от обичайно. Главният оперативен директор на Форс Индия Отмар Шафнауер обясни, че ефектът върху хората в тимовете е дори по-лош от очакваното.

„Догодина ще има някои последователни състезания, но не и три едно след друг като сега. Подобно нещо ни се случва за първи път и определено е изморително. Виждам как влияе на механиците и останалия ни персонал. Те са направо изтощени. Изобщо не очаквах положението да е толкова зле. Казваха ми, че ще е трудно, а аз си мислех: „Аха, да бе”. Но наистина е така. Съставящите календара трябва да имат предвид ситуацията за догодина”, обясни Шафнауер.

Той допълни, че около една четвърт от персонала на Форс Индия не е имал никаква почивка по време на трите последователни седмици със състезателни уикенди. Сред тях са шофьорите на транспортни камиони, които освен това се грижат за моторхоума, кетъринга и т.н. Това са общо около 70 души, което е значителен брой за тим като Форс Индия с 400 служители. На някои от екипите се наложи да наемат допълнително хора, за да се справят с работата и придвижването между отделните надпревари.

Съсобственикът на Форс Индия Виджай Маля заяви от своя страна, че подобно натоварване би било приемливо единствено в случай, че приходите на тима се увеличат. Той посочи, че ако стартовете станат повече от 21 при всички положения ще са необходими повече служители, а това ще доведе до по-високи разходи.

От Ред Бул пък се опитаха да намерят забавното в ситуацията и заедно с реакциите на пилотите си Макс Верстапен и Даниел Рикиардо от квалификацията на Силвърстоун публикуваха симптомите на измислена болест, наречена „хроничен триплитис”. Сред тях са незабавно настройване на GPS-а и потегляне за Хокенхайм след финала на надпреварата във Великобритания; обръщане към всички членове на семейството ти с „приятел”, тъй като си забравил имената им; странен аромат на дрехите в гардероба ти, който след известно време класифицираш като „чисти са”; разочарование, когато кучето ти не подобри времето си за обиколка на парка при разходка, която упорито настояваш да наричаш „първа свободна тренировка”.