Начало Рали Еванс вече ще гони скорост, Танак търси баланс между скорост и увереност

Еванс вече ще гони скорост, Танак търси баланс между скорост и увереност

34
0

Елфин Еванс започва новия сезон в световния рали шампионат с различни цели спрямо миналогодишното първенство. През 2014 г. основната му задача бе да учи отсечките, поведението на своя Форд Фиеста RS WRC и изобщо да трупа опит. Той успя не веднъж да демонстрира и скорост, но това далеч не бе най-важната точка в програмата му.

Рали Монте Карло слага началото на нов етап в развитието на 26-годишния уелски пилот. През 2015 г. той ще трябва да гради темпо и вече да гони резултати.

– Миналият сезон положи началото на една фантастична възможност, дадена ми от М-Спорт. Имах много малък опит, не бях карал в рали Монте Карло, имаше много нови неща за учене. Това бе сериозно предизвикателство, но сега нещата са значително по-познати – коментира Еванс. – И автомобилът в частност – вече го познавам много по-добре. Въпреки това състезанието ще е много трудно, но с цяла година опит зад гърба си, нямам търпение вече да карам. Най-голямото предизвикателство ще са променливите метеорологични условия – не само от етап на етап, но и вътре в отсечката. Ралито е трудно, така че ще съм доволен, ако успеем да стигнем финала, демонстрирайки скорост и постоянство в темпото. Този сезон искаме да надграждаме представянето си от миналия шампионат.

От Танак се връща в М-Спорт, като той има едно участие в Монте Карло досега – стана осми през 2012 г. Естонецът ще се постарае да оправдае доверието на Малкълм Уилсън, след като дълго време нямаше място в сериите.

– Очаквам трудна надпревара. Изглежда тази година ще е истинска зима на Монте, така че трябва да сме спокойни и уверени. На места настилката е покрита със сняг, на други прозира асфалт. На моменти има сцепление, в други то изобщо липсва! Трябва да открием баланса между това да сме бързи и да се чувстваме комфортно на трасето – отбеляза Танак.

Той прави тестове в края на миналата година и сподели, че не му е отнело много време да си върне рутината зад волана:

– Най-трудното нещо е да намериш идеалната среда – онази специална ситуация, в която си близо до лимита, но не го прескачаш. Това вероятно ще отнеме повече време, но ако започнем плавно сезона, съм сигурен, че можем да направим добро рали.

С подготвени от М-Спорт Фиеста RS WRC ще се състезават още няколко частни екипажа. Един от тях е този на Бриан Буфие – французинът стана втори миналата година в Монте Карло със същата кола.