Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун иска да промени разпределението на парите във Ф1

Екълстоун иска да промени разпределението на парите във Ф1

39
0

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун обмисля да промени разпределението на приходите в спорта и да спре големите бонуси за големите отбори. Някои екипи, като Ферари, Ред Бул и Макларън, получават допълнителни плащания заради историческия си принос в спорта.

Смята се, че Ферари взема около 90 млн. долара просто заради участието си, които са повече от сумата, която може да вземе всеки един тим, класирайки се дори на най-предно място в шампионата при конструкторите. Това предизвика недоволството на по-малките отбори, като дори Заубер и Форс Индия подадоха жалба към Европейската комисия срещу несправедливото според тях разпределение на проходите в спорта.

В тази връзка Екълстоун разкри, че иска да преосмисли системата, за да бъде тя по-честна към всички тимове, въпреки че всяка промяна преди 2020 г. би била много трудна, тъй като британският милиардер има подписано отделно споразумение с всеки тим. По думите му Мерцедес в бъдеще няма да получава повече бонус за следваща спечелена титла при конструкторите.

„Казах на Тото Волф (спортния шеф на Мерцедес) да не мисли повече за пари от бонуси, заяви Екълстоун. – Ще прегледам добре как работят нещата и дали мога да изляза с нещо ново, което да прави отборите по-равни. Висшата лига по футбол в Англия предлага добър начин на разпределението на парите и може би това може да проработи и за нас. Ще има хора, които ще го харесат и такива, които ще страдат.”