Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Животът не е честен

Екълстоун: Животът не е честен

40
0
Бърни Екълстоун

Съвсем типично за себе си, Бърни Екълстоун продължава да създава противоречиви чувства в света на Формула 1. Днешната порция уникални размисли за световния шампионат станаха известни след публикуването на интервю в официалния сайт на сериите. В него англичанинът обяснява, че Световният съвет на ФИА ще реши дали да размества календара на F1, за да вмести нова дата за Гран при на Бахрейн.

Формула 1 никога не бива да се бърка в политиката – точка. Моята работа е да сключвам възможно най-добрите сделки за спорта, да осигурявам работата. 5000 души са пряко или косвено свързани с Гран при и трябва да подсигуря тяхното препитание. Не ми е работа да се бъркам в политиката. За това си имаме политици. Световният съвет пък се среща в началото на март и може да разгледа ситуацията [с Гран при на Бахрейн]. Вече говорих с президента на ФИА Жан Тод за възможността да намерим нова дата и се съгласихме, че решение трябва да бъде постигнато преди началото на сезона – твърди Бърни.

Той намеква, че е възможно слотът да се вмести по време на лятната ваканция – през август, след което разговорът продължава по други теми. Управляващият търговските права на F1 например продължава да е твърдо убеден, че Михаел Шумахер може отново да печели състезания, ако разполага с достатъчно конкурентоспособен автомобил. Неговият фаворит в шампионата обаче – ако отборите не успеят да стопят аванса на Ред Бул – е Себастиан Фетел. Световният шампион за 2010 г. и Фернандо Алонсо са изборът на Екълстоун за пилоти, ако той трябваше да избира титуляри за хипотетичен негов отбор.

Що се отнася до спорта и липсата на достатъчно интересни надпревари, то решенията според англичанина отново са радикални.

Продължавам да твърдя, че трябва да раздаваме медали, а не точки. Състезателите искат да печелят, не се надбягват за второ, трето или четвърто място. Нека победите имат сериозно значение. Изпреварванията пък са почти невъзможни, тъй като на суха писта има само една перфектна траектория, която може да се преминава на максимална скорост. Картината е напълно различна, когато вали. Така че да помислим как да завали… На определени трасета може да се създаде изкуствен дъжд. Защо да се случи нещо такова в средата на надпревари? За 20 минути или в последните 10 тура? Може би с двеминутно предупреждение. Напрежението ще е гарантирано – заявява Екълстоун.

За факта, че въпреки всички усилия за намаляване на разходите, разликата в бюджетите на определени отбори в Гран при е огромна, то обобщението му е крайно просто:

Не е честно, но положението е такова. Подобно разделение съществува в много спортове. Животът не е честен. Сексът и парите карат света да се върти. Ето защо съм сигурен, че след не толкова дълго време хората, които ще взимат решения в икономиката и политиката, ще са жени. Те винаги са имали силно влияние и като че ли остават в сянка твърде дълго. Нали казват, че зад всеки успял мъж стои жена? А и самите не попадат толкова лесно в капана на собственото си его. Не им е нужно да играят голф, за да сключат определена сделка – просто трябва да се трудят по-упорито, за да получат същото признание като мъжете. И след като егото не им пречи, решенията им се взимат с по-малко емоция, а това е в името на каузата – разяснява англичанинът.

В края на интервюто Екълстоун допълва, че според него след три до пет години ще има жена пилот и във Формула 1.