Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Един доставчик на дебитомери в F1 от 2021 г.

Един доставчик на дебитомери в F1 от 2021 г.

1892
0
Ферари двигател 2019 Бразилия
снимка: ATP

Стандартни дебитомери ще има във Формула 1 от 2021 г. Това стана ясно, след като ФИА обяви конкурс за доставчик на въпросния елемент, който измерва горивния поток в резервоара.

През миналата година имаше съмнения, че във Ферари успяват някак си да заобикалят ограничението на горивния поток от 100 кг на час. Имаше теория, че в Скудерията манипулират самия сензор и на моменти подават повече бензин.

Това не беше доказано, но за да премахне всякакви съмнения, федерацията ще наложи на производителите на двигатели използването на стандартни дебитомери. Те трябва да бъдат разположени изцяло в резервоара.

Желаещите да участват в конкурса могат да подадат заявка най-късно до 15 март. Решението на ФИА кой печели ще бъде обявено към средата на април. Победителят ще доставя дебитомери в периода от 2021 поне до 2023 г. Договорът може да бъде удължен до 2025 г.

За тази година ФИА нареди задължителното използване на втори сензор за горивния поток, за да са по-точни и сигурни измерванията. Очаква се това правило да остане и за 2021 г.