Начало Избрани Еди Джордан: Алонсо винаги е преследвал парите. Не избираше отбори, където имаше...

Еди Джордан: Алонсо винаги е преследвал парите. Не избираше отбори, където имаше по-голям шанс за титла

2721
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо винаги е избирал отбори, в които може да получи по-висока заплата, а не такива, където шансът за титла е по-висок, заяви Еди Джордан. Бившият собственик и шеф на отбор от Формула 1 сподели в подкаста Formula for Success, че според него основна вина за това носи бившия мениджър на испанеца Флавио Бриаторе. Наскоро Алонсо заяви, че точно италианеца го е посъветвал да отиде в Астън Мартин.

„Няма за какво да се съжалява за миналото, но за причините за решенията си Фернандо трябва да погледне себе си и мениджъра си Флавио Бриаторе, с когото до ден-днешен е в отлични отношения. Трябва да разберете, че Алонсо винаги е преследвал парите. Избираше отбори, които бяха в състояние да платят повече, а не където имаше по-голям шанс за титла. Сигурно сега съжалява за това, но пък заработи добри пари.“

„Ако седеше срещу мен, бих му казал: „Фернандо, ти сбърка. Отличен пилот си, двукратен световен шампион, но дълбоко в душата си разбираш, че (при различни решения) лесно можеше да имаш 5 или 6 титли“, заяви Еди Джордан

Алонсо изкара две години извън Формула 1, но се върна, разчитайки новите технически правила да сближат темпото на болидите. Въвеждането на регламента бе забавено с година заради пандемията от COVID-19. След това Алпин не бе на особено добро ниво. Накрая CEO-то на Алпин Лоран Роси заяви на Алонсо, че е твърде стар и му предложи договор за година с опция за още един сезон, разчитайки, че разполага с Оскар Пиастри, без обаче да дава какъвто и да е договор на австралиеца. Тази политика доведе дотам, че Алпин загуби и двамата в рамките на броени месеци. Алонсо се разбра за броени минути с Лорънс Строл в момента, в който стана ясно, че Себастиан Фетел слага край на кариерата си във Формула 1. В началото на сезон 2023 испанецът има 4 подиума от 5 надпревари с отбора от Силвърстоун.

„Сега демонстрирам, че все още съм бърз – независимо от възрастта ми. Да спечеля 33-та победа или да се боря за титла би добавило още драма към историята. Почувствах, че този проект ще е чудесно приключение за края на кариерата ми. Мислех си обаче, че ще е необходимо повече време, за да достигнем определено ниво и че може би през 2024 г. ще се борим за подиуми. Не очаквах колата да има скоростта, с която разполагам в момента“, коментира Алонсо.

„Наясно съм с възрастта си. Не очаквам да съм в спорта още 10 години. Би било перфектно да взема още една титла.“

„Ако успея да го сторя толкова дълго, след като спечелих втория си шампионат, би било безпрецедентен случай. А и искам да оставя след себе си спомен за човек, който е обичал страшно много спорта и е продължил да се състезава на най-високо ниво в продължение на години. Това бе и част от целта на завръщането ми“, допълни Алонсо.