Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Еди Джордан представянето на Ред Бул е доказателство, че бюджетният лимит...

Според Еди Джордан представянето на Ред Бул е доказателство, че бюджетният лимит е фарс

3483
0
Ред Бул F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Бюджетният лимит за отборите във Формула 1 е фарс, заяви Еди Джордан, според когото доказателство за това негово твърдение е представянето на Ред Бул през сезон 2023. Екипът от Милтън Кийнс получи глоба от $7 млн. и намаляване на времето си за работа в аеродинамичния тунел с 10% заради това, че се оказа в нарушение на бюджетното ограничение за 2021 г.

От началото на състезателната 2023 година пък изминаха едва три състезания. Календарът се състои от 23 старта. Ред Бул е със 123 точки при конструкторите. Астън Мартин и Мерцедес са на второ и трето място съответно с 65 и 56. При пилотите Макс Верстапен е с 69 точки, следван от съотборника си Серхио Перес с 54, като и двамата имаха технически проблеми с болидите си. Трети е Фернандо Алонсо с 45. Еди Джордан каза по време на лондонско изложение за яхти, че това представяне на Ред Бул е доказателството, че финансовите правила не работят.

„Мисля, че ограничението на бюджетите е фарс. В наши дни ако създадеш някакво правило, ще го заобиколят. Ако налагаш определен регламент някому, то се търси начин за преодоляването му. Не разбирам лимита на годишните харчове, защото е практически невъзможно да бъде контролиран“, заяви Еди Джордан

„Не мога да отговоря на въпроса дали наказанието бе несправедливо. Факт е, че то нямаше желания ефект, защото вижте какво се случва. Според мен е огромно предизвикателство някой изобщо да успее да се съревновава с Ред Бул. Ще ми се да посоча, че е твърде рано. Но в сърцето си съм убеден, че всичко (в шампионата) е приключило. Просто не виждам някой с достатъчно сили, знания, скорост, капацитет и особено пилоти, който да може сега да се противопостави на Ред Бул. Предизвикателството е плашещо“, допълни бившият собственик на отбор от Формула 1.

Наскоро шефът на Ферари Фредерик Васьор посочи, че според него санкцията на Ред Бул е твърде лека.

„Като се има предвид скоростта на развитие по време на сезон, то 10% наказание накрая не е съвсем линейна функция. А [предвидените за тръбата и] спестени средства (глобата на Ред Бул не е включена в бюджетния лимит за 2023 г. – б.р.) може да се вложат в нещо друго като намаляване на теглото например“, обясни Васьор.