Начало Автомобили Един от най-старите Mercedes-Benz – кола от 1905 г. – излиза на...

Един от най-старите Mercedes-Benz – кола от 1905 г. – излиза на търг

767
0
Cooper 50 MK V

Един от най-старите автомобили Mercedes-Benz в света – Mercedes-Benz Simplex Phaeton – ще бъде предложен на търг. Аукционната къща Coys е включила колата в събитието си за 3 декември.

Този Mercedes е сред най-старите оцелели екземпляри на марката, които още могат да се движат по пътищата. В продължение на дълги години той е част от колекцията на Артуро Келър от Калифорния (САЩ).

Изумително е да имаме такава кола – почти на 110 години, невероятна, великолепна и изключителна. Тя притежава изключително сериозно присъствие и е безкрайно важна част от ранната история на автомобила. Доста модели от този период са просто модифицирани и моторизирани триколки, но този Mercedes представлява квинтесенцията на технологията – коментира управляващият партньор в Coys Крис Рътлидж.

На същия търг ще бъде предложен и друг исторически автомобил – Cooper 50 MK V от 1951 г., принадлежал на Кен Уортън, който има четири поредни победи в планинския шампионат на Великобритания (1951, 1952, 1953 и 1954 г.). Колата в голямата си част е оригинална, но има реконструирани и възстановени части. Тя е в комплект с допълнителни документи от надпреварите, в които е участвал, от фестивала на скоростта в Гудууд, снимки и пресматериали, където се споменава и т.н.