Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Единствено Верстапен заслужава да бъде сравняван със Сена, заяви Марко

Единствено Верстапен заслужава да бъде сравняван със Сена, заяви Марко

2130
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи, Макс Верстапен
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели в Канада своята победа №41 и се изравни по брой успехи във Формула 1 с Аертон Сена. Хелмут Марко заяви след това, че единствено нидерландецът заслужава да бъде сравняван с легендарния бразилски пилот.

„Сена имаше наистина специални моменти, каквито Макс демонстрира в момента. И съм убеден, че единствено Макс заслужава подобни сравнения със Сена“, заяви Марко

По-рано този сезон 80-годишният австриец сподели, че му се присмивали, когато сравнявал Верстапен със Сена преди време.

„Сравних Макс със Сена преди няколко години и тогава ми се изсмяха. Аргументите на всезнайковците бавно се изчерпват. Макс се разви не само като пилот, но и като личност. А невероятната му квалификационна обиколка в Монако го доближи наистина до Сена. Той е най-добрият във всякакви условия“, каза Марко след надпреварата в Монте Карло.

Мнението на австрийския съветник на Ред Бул в Гран при претърпя любопитно развитие за малко повече от година. В началото на 2022 г. той заяви, че подобни сравнения са невъзможни, защото става дума за пилоти от съвсем различни епохи в историята на Формула 1.

„Но всички те притежават тоталното съсредоточаване – може да го наречете и безразсъдство. Няма нищо друго освен: „Искам да спечеля и ще сторя всичко, за да го постигна“, каза тогава Марко.

Герхард Бергер изрази подобно на мнението на сънародника си относно Верстапен.

„Помня, че когато Михаел Шумахер се появи във Формула 1 отникъде, Аертон ме погледна и каза: „Това момче ще е опасно за нас“. Това по-късно бе потвърдено. Михаел и Люис Хамилтън поне заслужават сравнението, но мога да кажа, че Макс е на същото ниво като Аертон в спортно отношение“, заяви Бергер.

Какво точно има предвид под „спортно отношение“ бившият пилот от Формула 1 не уточни.

Самият Верстапен, когато бе попитан какво мисли за това постижение, заяви, че мрази сравнението между пилоти от различни поколения

„Като малък, докато карах картинг, си мечтаех да стана пилот във Формула 1, но никога не съм и мечтал да спечеля 41 Гран при“, отговори той.

Нидерландският пилот на Ред Бул допълни, че се гордее с постижението. То бе и победа №100 за тима му, а новата цел била екипът от Милтън Кийнс да спечели 200 успеха.

Междувременно в социалните мрежи припомниха каква бе реакцията на Михаел Шумахер, когато изравни Сена по спечелени в F1 победи.