Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: ФИА не трябваше да оповестява споразумението си с Ферари

Екълстоун: ФИА не трябваше да оповестява споразумението си с Ферари

2030
0
Ферари
снимка: Спас Генев

ФИА сбърка, обявявайки споразумението си с Ферари след разследването на задвижващата система на Скудерията, заяви Бърни Екълстоун. Бившият шеф на Формула 1 смята, че каквато и да е била тайната в агрегата, то свършената от тима от Маранело работа е брилянтна. Същевременно обаче той изобщо не е съгласен нито с действията на федерацията, нито с изхода от разследването.

„Онова, което ФИА стори, а не трябваше да прави, беше да пуска пресрилийс, че е постигнала споразумение с Ферари. Какво означава това? Споразумение за какво? Или моторът е отговарял на правилата, но според тях нещо не е трябвало да бъде позволено и го забраняват в бъдеще. В противен случай не разбирам за какво е тази договорка”, заяви 89-годишният англичанин в интервю за Аутокар.

Според Екълстоун международната автомобилна федерация е можела да постъпи по друг начин със Скудерията

„Може да има споразумение, в което да се казва: „Определено мамите, 100%. Ние не можем да направим кой знае какво за това, тъй като всичко вече е минало, но ще ви глобим””, обясни той.

Бърни даде за пример ситуацията през 2007 г. и шпионския скандал с Макларън и Ферари. Тогава техническото досие на болид на Скудерията бе открит у техническия директор на отбора от Уокинг Майк Къхлан. Проведено бе разследване, както и две разглеждания. Първото приключи без последици за Макларън, тъй като не бе доказано, че е била използвана каквато и да е част от информацията на Ферари. Впоследствие обаче бяха открити нови доказателства, британският тим бе изваден от конструкторския шампионат и глобен със 100 милиона долара.

„Мен ме обвиниха за тази история, тъй като предложих санкцията да е $100 млн. Но каква беше алтернативата? Макс [Мозли] бе президент на ФИА тогава и искаше да ги изхвърли от първенството. Най-малко за две години. Тогава го попитах защо да не ги накажем и да им вземем парите, които биха направили вследствие на станалото. Това и сторихме”, допълни Екълстоун.