Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун готов да изхвърли Австралия от календара на F1

Екълстоун готов да изхвърли Австралия от календара на F1

40
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун е готов да изхвърли Австралия от календара на Формула 1 след изтичане договора на страната за домакинство на старт от Гран при, който е до 2015 г. Това заяви самият англичанин малко преди първото състезание за 2012 г. в шампионата – то ще е на 18 март на пистата Албърт парк в Мелбърн.

Според него Гран при на Австралия е в часови пояс, почти непасващ на европейската аудитория, а имало много други държави, чакащи за привилегията да провеждат надпревари от F1.

Имаме договор и ще го уважим, така че до 2015 г. нещата ще са наред. След това не знам. Ако се наложи, може да се разделим с приятелите ни от Мелбърн, което би означавало, че няма да има старт в Австралия. Не виждам как на Аделаида биха се справили с нощно състезание или където и да е другаде, ако в Мелбърн не могат – заяви Екълстоун. – Има желаещи да заемат мястото на Австралия, макар да не ни се иска това да се случва. Би било крайно неправилно обаче да заявя на борда ни, че се налага да се изтеглим отнякъде другаде, за да запазим това конкретно състезание.

В щата Виктория от години текат спорове (като еколозите са особено активни) за това какви пари се отделят за кръга от Формула 1 и икономическия смисъл от провеждане на надпреварата.

През последните години финансовите загуби достигат сериозни размери и поради това идеята за нощен старт изобщо не стои на дневен ред. Монтирането на необходимото осветление, за да се осигури безпрепятствено движение по пистата, струва сериозни пари и подобен разход няма да бъде посрещнат добре.

Шефът на организационния комитет Рон Уокър пък наскоро заяви, че правителството на щата харчи далеч повече за турнира от Големия шлем Australian Open. Според него данъкоплатците не протестират срещу тениса, тъй като го възприемат като по-семеен и безопасен спорт.