Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун готов да свидетелства на заведения срещу него „забавен“ процес в Лондон

Екълстоун готов да свидетелства на заведения срещу него „забавен“ процес в Лондон

47
0
Бърни Екълстоун,Свен Томас

Бърни Екълстоун заяви, че е готов да свидетелства в процеса, който ще се състои в лондонския върховен съд през октомври за това, че е подкупил Герхард Грибковски и манипулирал продажбата на правата на Формула 1 през 2006 г.

Бившият немски банкер бе осъден на осем и половина години затвор през 2012 г. по редица други обвинения. Смята се обаче, че получените от него 44 милиона долара в периода на продажба търговските права на Формула 1 през 2005-2006 г. са били подкуп от Екълстоун, за да насочи сделката към настоящия собственик на акциите – частната инвестиционна компания CVC Кепитъл Партнърс.

Екълстоун, който до ден-днешен управлява търговските права на F1, призна на процеса в Германия, че е превел парите, но отрече те да са подкуп.

Делото във Великобритания е заведено по иск на Constantin Medien (компанията се казваше преди време EM.TV и през 2000 г. придоби дял от спорта преди да се окаже във финансово затруднение), която твърди, че Екълстоун и Грибковски нарочно са оценили по-ниско акциите на F1.

Готов съм да дам показания в съда, а ще има и още няколко други (които ще сторят същото). Иска ми се да кажат кои са. Ще е забавно – коментира Екълстоун, цитиран от английския вестник Телеграф.

Проблемите на 82-годишния англичанин заради тази конкретна сделка с акциите на F1 може би тепърва започват. Обвинителите в Германия твърдяха, че неговите и тези на Грибковски действия са били насочени изрично към CVC заради споразумение на Бърни с компанията да продължи да управлява както до продажбата. Екълстоун не бе обвинен в Германия, но Constantin Medien заведоха дело срещу него във Великобритания. Те заявяват, че са загубили сериозно количество пари, тъй като са имали договорка с БайернLB (които изкупиха окончателно дела им през 2003 г.) за процент при евентуално препродажба на акциите на стойност над 1 милиард евро. Според Constantin Medien частта на немската банка е можела да се пласира за $2,8 млрд., но Грибковски (тогава шеф на отдел рискови инвестиции в БайернLB) просто не е разглеждал или търсил други кандидатури заради предварителните уговорки на Екълстоун.

Англичанинът отново отрече стойността на дяловете да е била занижена по какъвто и да е начин. Според него зад делото стои бившият акционер на Constantin Medien и член на борда на компанията Дитер Хан.

Той твърди, че заради определени случили се действия е загубил пари. Защото акциите бяха продадени евтино. Проблемът му е, че хората от банката заявяват, че акциите не са продадени евтино… В крайна сметка CVC дадоха много добра цена – гласи обяснението на Бърни.

Според изявление на оглавявалия административния борд на БайернLB в периода юли 2002 – юли 2005 г. (когато се обсъждат потенциалните купувачи на акциите) Карл Фалтлхаузер „предложената от CVC цена бе изненадавщо висока и това доведе до голямо облекчение“.

В същото време обаче от банката вече направиха запитване за връщане на $400 млн. от страна на Екълстоун с твърдение, подобно на това на Constantin Medien – че в крайна сметка са претърпели загуби от продажбата. Самият Бърни е категоричен, че няма никакво намерение да се споразумява по подадения в Лондон иск:

– Всичко това е начин да се спечелят пари. Просто е… Дитер Хан си има един посредник, общ приятел ни е, кой ми говори „нали знаеш, че трябва да се споразумееш, не искаш да ходиш на съд“. Няма да се споразумявам. Съдията ще реши случая.

Очаква се изслушванията по процеса да отнемат около пет седмици.