Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Хамилтън може и да напусне Макларън; иска ми се видя Шумахер...

Екълстоун: Хамилтън може и да напусне Макларън; иска ми се видя Шумахер в Ред Бул

54
0
Бърни Екълстоун

Люис Хамилтън ще напусне Макларън, ако през 2012 г. запише подобен на миналогодишния си разочароващ сезон, твърди Бърни Екълстоун. Световният шампион за 2008 г. спечели три победи през 2011 г., но имаше доста проблеми – и лични, и в надпреварите. В крайна сметка стана пети в класирането при пилотите, а междувременно темата за това какво възнамерява да прави в бъдеще (тъй като договорът му с Макларън изтича в края на 2012 г.) постепенно започна да се обсъжда сериозно в падока.

Той ще търси как да продължи напред, ако не се представи добре тази година – твърди управляващият търговските права на Формула 1. – Отборът също вероятно ще търси някакъв изход за него.

Бърни заяви, че се съмнява Хамилтън да остане в Макларън до края на кариерата си. Миналата година той не скри неодобрението си за мениджмънта на пилота. Кариерата на Люис се управлява от компанията на Саймън Фулър XIX Ентъртейнмънт, грижеща се и за други спортни звезди като футболиста Дейвид Бекъм и тенисиста Анди Мъри. Екълстоун обаче бе категоричен, че фирмата разбира повече от шоубизнес и въобще не води делата на пилота както трябва, като отново повтори виждането си:

– Не харесвам и не съм съгласен с хората, с които Люис се обгражда и които твърдят, че го менажират. Той не се нуждае от такъв мениджмънт. Трябва му някой здраво стъпил на земята. Не е нужно да са запознати с техническите детайли. Но е необходимо да има с кого да говори, ако се случи проблем. Баща му беше добър, нали? Той беше точният човек. Говорих с Люис преди няколко дни. Мисля, че сега е по-фокусиран.

Самият пилот няколко пъти заяви, че се чувства определено по-добре в сравнение с миналата година. След доста дълга ваканция в Съединените щати, той обясни, че е презаредил батериите си и е нетърпелив да се състезава. Хамилтън бе окуражен и от темпото на новия МР4-27, след като екипът имаше сериозни проблеми в предсезонните тестове през 2011 г.

Миналата година 10 обиколки не можех да направя без да се строши изпускателната система – каза пилотът. – Сега за един ден навъртях 120. Даже не помня кога за последно съм имал толкова турове.

Съвсем скоро към мениджърския екип на Люис се присъедини Дидие Котон, който се грижеше преди време за кариерите на Мика Хакинен, Алекс Вурц, Оливие Панис и т.н.

Екълстоун пък, освен че пак изрази мнението си относно управлението кариерата на Хамилтън, заяви още, че му се иска да види Михаел Шумахер в Ред Бул.

Ще ми се да седне в добър автомобил, като втория Ред Бул например. Не мисля, че Себастиан Фетел би имал нещо против. Ще е хубаво Михаел да седне в конкурентен болид, защото ако не спечели с такъв, то тогава ще е ясно, че вината е негова, а не на колата. Той още може да побеждава – допълни Бърни.