Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун има желание да пусне акции от F1 на сингапурската борса

Екълстоун има желание да пусне акции от F1 на сингапурската борса

59
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун иска да пусне акции от Формула 1 на борсата в Сингапур, заяви самият той и цитира като основание за желанието си нарастващия към спорта интерес в Азия. Собствениците обаче са CVC Кепитъл Партнърс – те купиха контролния пакет през 2006 г. за 1,7 млрд. долара. Според техните практики обичайният период за управление на подобен тип инвестиции е от три до пет години и по-рано през 2011 г. имаше слухове, че дори търсят начин да продадат всичко или да рефинансират вложението.

Ако можех да се разпореждам с компанията в момента, щях да я пусна на борсата в Сингапур или Хонконг. Това е по-добър вариант от продажбата – заяви Екълстоун.

Основната причина за слуховете, че CVC имат желание да се отърват от F1, е процесът срещу немския банкер Герхард Грибковски, който тече в Германия. Бърни вече свидетелства в него, а един от бившите му адвокати Стивън Мюленс отказа да дава показания в Мюнхен. Делото е за подкуп и корупция, като се заговори, че британските данъчни власти могат да направят свое разследване относно Екълстоун и управлението на семейния му тръст Бамбино, откъдето е плащането към Грибковски, определено като подкуп. Бърни призна за трансферите и обясни, че банкерът го заплашвал да му създаде неприятности точно пред английските служби, проверяващи приходите и съответните такси.

Досега имаше и няколко опита Формула 1 да бъде пусната на борсата. Те обаче не се осъществиха след антимонополно разследване на Европейската комисия.

В календара на Гран при пък всяка година през последните четири се добавя старт в Азия. Пазарът там като цяло расте и е един от най-важните за компаниите, участващи в спорта. Първата надпревара в Сингапур (нощна при това) бе проведена през 2008 г. След това бяха организирани състезания в Абу Даби, Южна Корея и Индия.