Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: KERS не трябваше да бъде въвеждан

Екълстоун: KERS не трябваше да бъде въвеждан

37
0
бокс,Уилямс

Бърни Екълстоун изрази мнение, че системата за възвръщане на кинетичната енергия (KERS), с помощта която всяка обиколка в продължение на 6,67 сек. пилотите добавят 82 к.с. към мощността на своя двигател, всъщност не е трябвало да бъде въвеждана. Той критикува високите разходи за тази система и рисковете, която тя води след себе си (смята се, че това е вероятната причина за пожара в бокса на Уилямс в Испания).

Причините за пожара все още се разследват от испанските власти в сътрудничество с хората на ФИА и Уилямс, но Екълстоун изрази своето подозрение.

„Смятам, че пожарът в бокса на Уилямс е свързан с KERS, от където вероятно е дошла искрата“, заяви Екълстоун. „Тази система въобще не трябваше да бъде въвеждана. Това е една скъпа тайна, защото обществото не знае нищо за нея и не му пука за нея.“

Системата бе въведена в началото на 2009 г. и трябваше да тласне Формула 1 в „зелена“ посока, за да се използва вече изразходваната енергия. След като същия сезон тя бе използвана само от четири отбора, през следващата година бе забранена, преди през 2011 г. забраната да бъде вдигната. Според някои наблюдатели именно системата е причина за оспорваните и непредвидими състезания през тази година. Екълстоун обаче не е съгласен с подобни мнения.

„Интересните състезания този сезон нямат нищо общо с KERS, главната причина са гумите. Можем спокойно да махнем системата и нищо няма да се промени.“