Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун купи конфискуваната за финансови измами яхта на Бриаторе

Екълстоун купи конфискуваната за финансови измами яхта на Бриаторе

1709
0
Карен Култард, Бърни Екълстоун, Флавио Бриаторе, Герхард Грибковски
Карен Култард, Бърни Екълстоун, Флавио Бриаторе и Герхард Грибковски; снимка: ATP

Бърни Екълстоун купи яхтата на Флавио Бриаторе Force Blue, която бе пусната за продажба на аукцион от италианската държава. Плавателният съд бе конфискуван още през 2010 г. вследствие на присъда срещу бившия шеф на Бенетон и Рено за финансови измами. Съдът постанови година и 11 месеца лишаване от свобода условно и конфискуване на 63-метровата Force Blue. Флавио заяви, че е наел плавателния съд, докато всъщност го използвал за укриване на данъци. Той не платил нужните налози за яхтата (около 3,6 милиона евро), а финансовите отчети за експлоатацията й били фалшифицирани.

Екълстоун, който е дългогодишен приятел и бизнес партньор на Бриаторе, е платил за яхтата около 7,5 милиона евро, което е повече от добра сделка, тъй като италианецът се сдоби с нея за над 77 млн. евро

Плавателният съд е построен от нидерландската компания Royal Denship през 2002 г. Съд в Генуа издаде окончателно решение по случая в края на 2020 г., а опитите на адвокатите на Флавио да осуетят търга бяха безуспешни.

Преди аукциона властите са отдавали яхтата под наем и с приходите са покривали необходимите средства за поддръжката и персонала й. Предполага се, че благодарение на близките си лични взаимоотношения Екълстоун и Бриаторе могат да постигнат някакво съгласие за обща експлоатация. Онлайн все още има оферти за наем на яхтата. За седмица се искат 235 000 евро, на борда спокойно може да съжителства компания от 12 души.

Force Blue бе истинска гордост за Бриаторе, а името й е бе дадено заради основния цвят на болидите на Рено във Формула 1 – синьо. Тя отстъпваше единствено на плавателния съд на Виджай Маля The Indian Empress. Той също бе конфискуван и продаден на търг заради финансови измами на бившия собственик на екипа на Форс Индия, който се превърна в Рейсинг Пойнт и понастоящем Астън Мартин.