Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун може да плати £240 млн., за да спре делото в Германия

Екълстоун може да плати £240 млн., за да спре делото в Германия

53
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун може да плати 240 милиона британски лири, за да сключи споразумение по обвиненията, отправени срещу него в Германия.

Очаква се в края на април срещу управляващия търговските права на Формула 1 да започне процес в Мюнхен, като присъдата в подобни случаи е до 10 години затвор. Според адвоката му Свен Томас обаче всичко може да се уреди и по друг начин.

Обвиненията срещу Екълстоун са за това, че е платил на бившия банкер Герхард Грибковски $44 млн. Мюнхенската прокуратура определя сумата като подкуп, за да се повлияе върху продажбата акциите на Формула 1 и сключване на сделка с точно определена компания – CVC Кепитъл Партнърс.

Не мисля, че може да постигнем споразумение преди началото на процеса. По време на процедурата споразуменията са възможни, но не и преди това – заяви Томас, цитиран от Дейли Мейл.

Говорителката на съда Маргарете Ньоцел е потвърдила пред изданието истинността в изявлението на адвоката. Тя обяснява, че „според немската законова процедура по време на процес има възможност за спиране на съдебното преследване в замяна плащане на договорена сума към благотворителна институция или хазната, като това се случва, ако обвиняемият, обвинителите и съдът са съгласни”.

За пример е даден случаят на немската инженерна компания Линде, която през 2011 г. плаща £29 млн. при дело пак в Мюнхен за уреждане на обвинения в корупция. Това се случва преди изобщо да е установена вина от страна на фирмата.

Не е ясно колко би трябвало да плати Екълстоун, ако подобно споразумение бъде постигнато. Анализатори предполагат, че сумата ще е около 240 милиона британски лири, колкото се смята, че са загубите на БайернLB от сделката на Бърни и CVC. Самата банка обаче не е завеждала дело срещу 83-годишния англичанин. От там наблюдават ситуацията и тепърва могат да се намесят. Понастоящем се очаква присъда по процеса срещу Екълстоун, заведен от Constantin Medien. В Ню Йорк искът на Bluewaters Communications – друга компания с претенции относно продажбата от 2005 – 2006 г. – бе отхвърлен, но в заключителното решение се посочва, че повдигнатите обвинения са от юрисдикцията на английското законодателство. Това означава, че Bluewaters биха могли да заведат друго дело. В Швейцария пък тече разследване по повод все същата продажба на акции.

Нито Екълстоун, нито адвокатът му са потвърдили, че ще търсят разрешаване на случая чрез подобно споразумение. Бърни многократно настоява, че е невинен. Според него немският съд е в трудна позиция, след като Грибковски бе осъден на осем и години половина затвор, тъй като оневиняването на англичанина щяло да означава, че няма случай за разглеждане.

Адвокатът му пък е уверен в шансовете:

Бърни се подготвя за битка. Смятам, че разполагаме с повече от добри доводи, защото така нареченото признание на Грибковски не е неоспоримо и не пасва на фактите.

Дори да няма осъдителни присъди обаче, делата във Великобритания и Германия могат да струват много скъпо на Екълстоун. Той самият заяви, че има риск британските данъчни власти да се захванат с него и да започнат проверки на компаниите му.

Напълно логично е. Те ще видят, че ако тръгнат срещу мен и ако успеят да докажат нещо, разполагам с парите да платя. Представете си да докажат, че управлявам (семейния) тръст – би било фантастично за тях – допълни англичанинът.

По време на процеса срещу Грибковски Бърни обясни, че е платил заради заплаха на бившия банкер да подаде информация към британските данъчни власти за него и бизнеса му. Уточнението гласеше, че такива проверки отнемат години и струват страшно скъпо, така че той предпочел да преведе сумата и да приключи с въпроса.