Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун не подкрепя Гран при на Лас Вегас: Това няма нищо общо...

Екълстоун не подкрепя Гран при на Лас Вегас: Това няма нищо общо с F1

1630
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас
снимка: F1

Бърни Екълстоун не подкрепя предстоящата Гран при на Лас Вегас. Британецът разкритикува намерението на Либърти Медия да проведе състезание в „Града на греха“ и дори заяви, че събитието във Вегас „няма нищо общо с F1.“

В края на тази седмица ще се проведе дългоочакваната надпревара в Лас Вегас. Събитието се очаква да бъде наистина уникално по рода си заради своята атмосфера. Организатор на състезанието е притежателят на търговските права на F1 Либърти Медия. Американската компания си партнира с градската управа на града в щата Невада

F1 се е състезавала във Вегас и под ръководството на Екълстоун. Световният шампионат посети развлекателния град през 1981 и 1982 г. Домакин на двата старта е била улична писта, разположена до хотел Сизърс Палас. За съжаление, събитието така и не постига желания успех и бива извадено от календара на спорта след края на сезон 1982.

Тази година F1 ще се състезава в Лас Вегас след 41-годишна пауза. Шумът около състезанието е огромен, особено предвид целта за допълнително увеличаване на популярността на спорта САЩ. Надпреварата във Вегас ще бъде съпътствана от голям брой събития. В малките часове на утрешния ден ще се проведе церемония, която слага началото на уикенда във Вегас. След това ще има и специална церемония, на която ще бъдат представени всички пилоти от Гран при. В допълнение, ще има редица концерти и други събития, която да подгряват самата Гран при, която ще се проведе в събота вечер.

Екълстоун коментира предстоящата Гран при на Лас Вегас. 93-годишният бизнесмен бе пионер на идеята F1 да започне да се разширява по света. Екълстоун дори направи неуспешен опит да увеличи популярността на спорта в САЩ през 80-те години на миналия век. Въпреки това, той каза, че не очаква с нетърпение повторното посещение на F1 в Лас Вегас.

„Не го очаквам с нетърпение. Защо не? Това няма нищо общо с F1“, сподели Екълстоун пред нидерландското издание NOS.

F1 продължава експанзията си в Близкия изток за сметка на Европа. През последните години световният шампионат добави към графика си страни като Катар и Саудитска Арабия. Разбира се, Екълстоун също има участие в експанзията на F1 в Близкия изток и Азия като цяло. Под ръководството на британеца бяха добавени стартове в държави като Бахрейн, Турция, Сингапур, ОАЕ, Южна Корея и Индия. За нещастие, някои от събитията не успяха да се задържат дълго в графика на спорта и бяха извадени.

„Щастлив съм, че спортът продължава да се развива по света. Аз съм този, който изведе F1 от Европа в я пренесе в останалата част на света. Състезаваме се за световно, а не за европейско първенство. Радвам, че това остава така“, завърши Бърни Екълстоун.