Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун не се притеснява от възможността да бъде съден за подкуп

Екълстоун не се притеснява от възможността да бъде съден за подкуп

37
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун е 100% спокоен и не се притеснява от възможността мюнхенската прокуратура да го подведе под отговорност за даване на подкуп. Властите в Германия приключиха разследването си и според публикация в Зюддойче Цайтунг са готови с обвинения срещу управляващия търговските права на Формула 1. 82-годишният англичанин коментира, че до момента не е получил нищо от тях.

Разследването срещу Екълстоун бе проведено след процеса срещу бившия банкер Герхард Грибковски, който бе осъден на осем години и половина затвор за измама, укриване на данъци и т.н. Делото срещу Грибковски бе наречено „най-големият антикорупционен процес в Германия след Втората световна война“. Екълстоун се яви като свидетел и призна, че му е превел 44 млн. долара, но отказа да ги нарече подкуп. Вместо това настоятелно обясни, че самият той е жертва на заплахите на бившия шеф на отдел рискови инвестиции в Байерн LB, но технически не спомена изнудване.

На въпроса дали се чувства спокоен при настоящото развитие на събитията, Бърни отговори:

– Абсолютно, на 100 процента. Рано или късно някой ще прегледа нещата и ще трябва да вземе решение. Ако се наложи да се притеснявам, ще се притесня.

Срещу Екълстоун вече има заведено дело в Съединените щати, където компанията Bluewaters Communications го обвини в измама. Фирмата обяснява подробно в изложението си пред съда, че Бърни и Грибковски умишлено са я подвели и са продали F1 акции на CVC Кепитъл Партнърс за по-ниска цена. Bluewaters Communications са предложили по-висока стойност от CVC, но Екълстоун имал договорка с инвестиционния холдинг да запази водещата си позиция и да продължи да управлява спорта. Американската компания твърди, че липсата на подобно споразумение с нея е накарала англичанина да действа в нейн ущърб, както и да ощети продавачите, които са загубили стотици милиони долари печалба.

В момента една от водещите правни фирми в Германия – Томас Декерс Венерт Елснер – работи по случая от страна на Екълстоун. Ако се стигне до обвинение и процес пък, това може да постави под въпрос позициите на Бърни в F1. Самият той заяви миналия декември следното:

– CVC вероятно ще са принудени да се отърват от мен, ако немците ме погнат. Очевидно е.