Начало Избрани Екълстоун не се призна за виновен по обвинение за данъчни измами

Екълстоун не се призна за виновен по обвинение за данъчни измами

503
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун; снимка: Майкъл Потс

Бърни Екълстоун не се призна за виновен по обвинение за данъчни измами. Бившият собственик на F1 отрече да е укривал 400 млн. паунда в сметка в Сингапур, каквито са твърденията на Кралската прокуратура на Великобритания.

Екълстоун е един от най-богатите и влиятелни хора в Обединеното кралство. Личното състояние на 92-годишния магнат се оценява на повече от 2.5 милиарда британски паунда. Той натрупва богатството си най-вече след като поема контрола върху F1 през 70-те години. Британецът се оттегли от ръководството на шампионата след продажбата на търговските права на Либърти Медия през 2017 г. Преди малко повече от две години той напусна почетната си позиция, която заемаше след своето пенсиониране

Екълстоун е обвинен, че не е декларирал пред британското правителство тръст в Сингапур с банкова сметка, в която има повече от 400 милиона паунда. Предполага се, че парите са били натрупани в периода от юли 2013 г. до октомври 2016 г.

Вчера Екълстоун се е явил в Кралския съд на Лондон. Британецът е бил облечен в тъмен костюм и е носил тъмни очила. След като е потвърди името си, Екълстоун не се е признал за виновен по обвинението за данъчни измами.

Бившият шеф на F1 отхвърли обвинението на британските власти от миналото лято. Вчера той официално не се призна за виновен. Така делото на Екълстоун ще бъде разгледано през ноември след световно разследване, проведено от британската данъчна служба.

Според прокурорите, Екълстоун не е декларирал тръста дори когато е бил попитан за всички подобни корпоративни тръстове в чужбина, в които е участвал.

Според твърденията на обвинителите, Екълстоун е заявил, че е създал „само един тръст“ в полза на трите си дъщери. Британецът също така е заявил, че „не е учредител или бенефициент на никакъв тръст в или извън Обединеното кралство“. Прокурорите твърдят, че той е действал „нечестно“ и е възнамерявал да се облагодетелства от претенциите.

През юли 2022 г. директорът на Службата за разследване на измами на HMRC Саймън Йорк заяви, че обвинението е „следствие от сложно и глобално криминално разследване“, проведено от службата. „Наказателното обвинение е свързано с прогнозни данъчни задължения, произтичащи от офшорни активи на стойност над 400 млн. паунда. Те са били укрити от HMRC.“

Този случай не е първият, в който Екълстоун има проблеми с данъчните във Великобритания (HMRC). През 2008 г. стана ясно, че в продължение на девет години той е бил разследван от данъчните власти на Обединеното кралство и е избегнал плащане на 1.2 млрд. паунда чрез законна схема за избягване на данъци. От HMRC са се съгласили случаят да бъде приключен след плащане на 10 млн. паунда.