Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Нито един F1 отбор не е заплашен от фалит

Екълстоун: Нито един F1 отбор не е заплашен от фалит

33
0
Бърни Екълстоун

Нито един от 11-те настоящи отбора във Формула 1 не е заплашен от фалит заради трудния икономически климат, заяви управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун.

Англичанинът проведе срещи с представители на екипите – през януари с топтимовете Ферари, Макларън, Ред Бул и Мерцедес, а преди по-малко седмица с по-малките отбори, на които обсъди все още неподписания договор Конкорд и финасовата ситуация в спорта. Той каза също така, че се опасявал Маруся да не се оттеглят от Гран при, но отборът на Джон Буут (който е собственост на руския бизнесмен Николай Фоменко) ще остане в F1.

Основната причина за притесненията бе фалитът на Испания Рейсинг, оставил Формула 1 с 11 вместо 12 отбора. Опитът на американски консорциум да купи екипа дойде твърде късно, за да участва евентуалният нов тим в тазгодишния шампионат. Въпреки всички трудности обаче Екълстоун твърди, че изгледите за F1 не са толкова лоши, колкото се предвижда.

Миналия четвъртък събрах тимовете, за да ускоря новия Конкорд. Всички отбори са добре. Имаме сделки с тях, включително с Маруся. Мислех, че точно те може да си тръгнат, но няма да се случи – е цитиран Екълстоун от Аутоуийк.

Спортният директор на Маруся Греъм Лоудън обясни, че търговското споразумение на тима с Бърни все още не е факт, но ще стане съвсем скоро. Според последните финансови данни от тима – до 31 декември 2011 г. – компанията е с нетна загуба от $72,6 млн. През септември 2012 г. бе заявено, че директорите на екипа водият активни дискусии с евентуални нови инвеститори и търсят други източници на спонсорство, включително пилоти. В началото на 2013-а Тимо Глок напусна Маруся, след като стана ясно, че отборът няма да може да се справи със заплатата му. За предстоящия сезон във Формула 1 състезатели на екипа ще са Макс Чилтън и Луис Разиа (и двамата със сериозни спонсорски пакети).