Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун опитва да прехвърли отговорността за Гран при на Бахрейн върху отборите

Екълстоун опитва да прехвърли отговорността за Гран при на Бахрейн върху отборите

78
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун се опитва да прехвърли отговорността за провеждане Гран при на Бахрейн върху отборите от Формула 1. Управляващият търговските права на спорта пътува за Китай, където до края на тази седмица трябва да се вземе решение за насроченото за следващия уикенд в кралството състезание.

Досега Екълстоун повтаряше непрекъснато, че проблеми в Бахрейн няма, а отделни протестиращи, както и че няма да има грижи с надпреварата. Едва днес той изрази известно притеснение от случващото се в страната, където демонстрациите нараснаха чувствително през последните седмици. Англичанинът заяви, че не може да накара когото и да е да пътува за Бахрейн насила.

Не можем да принуждаваме хората да пътуват за Бахрейн. Не можем да кажем трябва да вървите, въпреки че отборите биха нарушили договорите си, ако не се появят. Дори това обаче не би помогнало. По принцип трябва да отидат, но дали ще решат да го сторят, зависи от тях. Досега никой не ми е казал нещо различно от „ще се състезаваме в Бахрейн“. Но не зависи от мен, няма как аз да кажа дали да пътуваме или не – обясни Бърни.

Той отново повтори, че спортът е далеч от политиката, въпреки че в близкоизточното кралство открито протестират срещу старта на пистата Сахир. Някои графити по стените пък гласят Спрете да се състезавате върху кръвта ни.

Ние нямаме нищо общо с политиката в страната, не определяме кой е прав и кой крив там. При посещението си в определена държава човек трябва да уважава всички там, както и съответните закони. Националната спортна организация на Бахрейн отговаря за събитието, от там могат да заявят, че предпочитат то да не се провежда. Правителството също е в състояние да заяви, че рискът би бил прекалено голям. До момента обаче имаме споразумение с ФИА и Бахрейн е кръг от световния шампионат, налице е договор с промоутъра, но искам да съм напълно ясен, че ситуацията няма нищо общо с пари – допълни Екълстоун.

Що се отнася до предоговарянето домакинството на Бахрейн за бъдещи сезони, той сподели пред ВВС, че може би няма да има подновяване на контракта.

Междувременно генералният секретар на асоциацията на екипите в F1 (ФОТА, включваща понастоящем седем отбора) Оливие Вайнгартен коментира публикациите в пресата по следния начин:

Напоследък имаше спекулации относно това, че отборите могат да поискат отмяна на Гран при на Бахрейн. Това не е възможно. Тимовете не са в състояние да отменят състезание. Ние участваме в международно първенство, носещо името ФИА Формула 1 световен шампионат – ето защо ФИА трябва да предложи на отборите насоки по тези въпроси.

Председателят на Бахрейн Интернешънъл Съркюит Зайед Ал Заяни от своя страна бе категоричен, че се създава напълно погрешна представа за събитията в родината му. Той заяви, че се насажда паника от хора, които не са си направили труда да проучат ситуацията.

Миналогодишната Гран при на Бахрейн бе отменена заради избухналите размирици, но организаторите въпреки това платиха на Екълстоун пълната домакинска такса, включително утежнението за първи старт в календара – близо 40 млн. долара.