Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун отрича да е подкупвал Грибковски – отново

Екълстоун отрича да е подкупвал Грибковски – отново

40
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун отрича да е подкупвал бившия банкер Герхард Грибковски, който бе осъден на осем и половина години затвор за приемането на $44 милиона от англичанина през 2006 г., пише британският вестник Телеграф. Финансистът бе признат за виновен в измама, укриване на данъци, корупция и т.н.

Понастоящем адвокатите на управляващия търговските права на Формула 1 изготвят отговор на официалното обвинение, отправено от мюнхенската прокуратура, което възлиза на 256 страници. В него е посочено, че Екълстоун и офшорният му семеен тръст Бамбино са подкупили Грибковски, след като той заплашил да заяви пред британските данъчни власти, че Бърни лично контролира тръста. Като британски гражданин, Екълстоун би дължал данъци върху 4-те милиарда долара в Бамбино, ако сам управлява делата му – нещо, което той винаги е отхвърлял. Обяснението на 82-годишния англичанин е, че е платил, тъй като данъчните биха провели проверка и само при сигнал, без да са нужни каквито и да са доказателства, особено ако информацията идва от вътрешен за компанията човек като бившия банкер.

В обвинението обаче е посочено:

– Грибковски е положил усилия да създаде напрежение в Бамбино и обвиняемия, като многократно е намеквал, че обвиняемият управлява тръста. Това обаче не е представлявало реална заплаха по отношение данъчната ситуация на обвиняемия и тръста Бамбино от гледна точна на британските данъчни власти, тъй като доктор Грибковски и БайернLB не са имали доказателство за подобно твърдение.

В документа се казва, че Екълстоун и Грибковски са постигнали споразумение през април-май 2005 г. Адвокат Свен Томас от екипа на Бърни е категоричен, че няма доказателства за подобна среща.

Според обвинението също така Бърни „дал на представителя на CVC Доналд Макензи да разбере, че предложението от страна на холдинга би трябвало да бъде на база оценка на предприятието, възлизащо на $2 млрд.“.

След изпращане на отговора от страна на Екълстоун до мюнхенската прокуратура съдия Петер Нол ще разгледа документите в Германия. Той трябва да реши след това дали ще се стигне до процес.