Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун пак нападна турбодвигателите за 2014 г., не се притеснява за Бахрейн

Екълстоун пак нападна турбодвигателите за 2014 г., не се притеснява за Бахрейн

48
0
Бърни Екълстоун,Жан Тод

Бърни Екълстоун още веднъж нападна новите двигатели, които отборите от Формула 1 трябва да използват от 2014 г. V6 турбо, 1,6 л трябва да заменят настоящите 8-цилиндрови, 2,4-литрови агрегати. Управляващият търговските права на спорта обаче не пропуска случай да обясни колко зле ще е положението с новите мотори.

Този път Екълстоун заяви, че автомобилните производители могат окончателно да се оттеглят от спорта, ако нещо се обърка.

Проблемът е, че производителите изхарчиха куп пари за моторите. Опитах се да им обясня, че ще хвърлят още повече, ако нещо се обърка… Опасността е тогава да се случи това, което винаги става с тях (при подобни ситуации) – ако не работи, те просто спират – обясни Бърни пред Аутоуийк.

Едно от нещата, които 82-годишният англичанин повтаря често, е, че новите мотори няма да звучат достатъчно добре и това според него ще отблъсне фенове от F1:

– Чух двигателя на Ферари. Слушах звука на настоящата им кола и на новия агрегат. [Жан] Тод (президентът на ФИА – б.р.) също ги чу и каза, че по телевизията така или иначе не чуваш шума. Съществува опасност зрителите да не посещават надпреварите, тъй като звукът не е такъв, какъвто беше. Абсолютно вярвам, че има такава вероятност. Хората харесват настоящото положение. Знам, че не можем да спрем V6 двигателите. Правилата преминаха всички инстанции и бяха одобрени. Може би ще сме в състояние да ги накараме да звучат като настоящите.

Всъщност публиката по немалко трасета намаляват и в настоящите условия. На последната Гран при на Турция през 2011 г. например имаше едва 36 000 зрители, така че звукът едва ли е най-голямото притеснение.

В същото време Екълстоун заяви, че няма притеснения относно провеждането на Гран при на Бахрейн. Кръгът е планиран за провеждане веднага след състезанието в Китай и вече бяха изказани опасения за сигурността заради нестихващите в кралството протести. Надпреварата не се състоя през 2011 г. – малко след началото на политическите брожения.

Не съм получавал никакви негативни новини от когото и да било в страната – заяви Бърни пред Ройтерс. – Някой, който всъщност живее там, дойде да ме види и сподели, че всичко е нормално. Според мен в момента и двете страни водят разговори. Не мисля, че ще опорочат преговорите с протести. Не им помогна миналата година, така че ако имат някакъв ум, просто ще продължат дискусиите. Всичко там е наред. Вършат прекрасна работа по състезанието, цялата подкрепа от върха е много добра. Няма проблеми.