Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун планира да пусне F1 на борсата и да направи Ферари акционери

Екълстоун планира да пусне F1 на борсата и да направи Ферари акционери

51
0
Бърни Екълстоун,Ейдриан Нюи,Кристиан Хорнер

Бърни Екълстоун подготвя пускане на Формула 1 на борсата на стойност 10 милиарда долара. Твърди се още, че е включил специална клауза в предстоящия нов договор Конкорд (уреждащ взаимоотношенията между отборите, ФИА и притежателя на търговските права), предлагаща акции на Ферари. Споразумението трябва да е със срок 2013-2020 г.

Според информацията на Скай Нюз в контракта има предвидени повече пари за Ред Бул. Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло и собственикът на биковете Дитрих Матешиц щели да бъдат направени директори. Шефът на шампионите Кристиан Хорнер потвърди само, че отборът му води преговори с ФОМ за новия Конкорд и разговорите напредват добре.

Още в края на миналия сезон Екълстоун сподели, че обмисля пускане на F1 на борсата, като смята за подходяща тази в Сингапур. Предполага се, че оттеглянето на Ферари и Ред Бул от асоциацията на отборите в Гран при (ФОТА) може да има връзка с тези му планове и излезлите през последните дни подробности. Бърни дори подхвърли, че Скудерията никога няма да сключи сделка с онези клоуни, имайки предвид ФОТА.

Новината бе свалена от уебсайта на Скай Нюз няколко часа, след като бе публикувана.

Разместването на пластовете във Формула 1 очевидно е сериозно. Съвсем скоро стана ясно, че Леман Брадърс искат да продадат дела си в спорта. Фалиралата банка се опитва да събере пари, за да се издължи поне отчасти на кредиторите си.