Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Платих на Грибковски, но не беше подкуп

Екълстоун: Платих на Грибковски, но не беше подкуп

37
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун призна, че е платил на Герхард Грибковски сумата от $44 млн., като обясни и причината: немският банкер го заплашил, че ще му създаде проблеми с властите, ако не му преведе парите. Управляващият търговските права на спорта обаче не е обвинил пряко финансиста в изнудване, твърди английският Телеграф.

Грибковски бе арестуван в началото на тази година и впоследствие обвинен в корупция, злоупотреби и неплатени данъци. Мюнхенската прокуратура обаче се въздържа да подаде иск срещу Екълстоун. Банкерът пък бе сред основните фигури в продажбата на търговските права на Формула 1 на инвестиционния концерн CVC Кепитъл Партнърс през 2005 г.

Според твърденията на Бърни Грибковски никога не е имал нищо общо с неговия семеен тръст Бамбино Холдингс. В тази компания са трансферирани акциите на англичанина от F1 след проблемите му със сърцето преди години – така, твърди той, било осигурено бъдещето на семейството му в случай, че почине.

Властите трябваше да проверят всичко. Отне им пет години. Аз не се занимавах. Всичко в тръста беше наред. В периода, за който става дума, данъчните в Англия бяха по средата на процеса и последното нещо, което искаш в такъв момент, е да се хванат за нещо различно. Грибковски ме притискаше и не желаех да поемам рискове. Нямаше нищо нелегално с тръста. Абсолютно нищо – заяви Екълстоун. – Никога не ми е казвал, че ако не му дам нещо определено, ще започне да говори. От думите му излезе, че може да го направи, но може и да мълчи. Адвокатите ми обясниха, че при сигнал властите ще започнат проверки и ще трябва да се защитавам, което би отнело три години и би ми струвало цяло състояние.

Юридическите съветници на англичанина допълнили, че е по-добре да плати на банкера. Трансферите на парите пък са извършени през компании с бази на Мавриций и британски Вирджински острови по желание на Грибковски, опитващ се да прикрие източника на средствата.

Никога не съм подкупвал когото и да е. Получих 5% при продажбата. Байерише Ландесбанк одобриха и сделката, и комисионата, която бе ниска. Трябваше да искам повече, тъй като по принцип тарифите при подобни споразумения са по-високи. Но няма нищо тайно – бе категоричен Екълстоун.

Той е предоставил всички данни на немските власти. Досегашното отричане на плащанията обясни с инструкция от страна на прокурорите, които го били помолили да не казва нищо.