Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун платил на шефове на отбори, за да подпишат споразумението Конкорд

Екълстоун платил на шефове на отбори, за да подпишат споразумението Конкорд

49
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун е платил на шефове на отбори, за да подписват споразумението Конкорд, бе разкрито по време на процеса срещу управляващия търговските права на Формула 1 в Лондон. 83-годишният англичанин отговаря по обвинение от страна на медийната компания Constantin Medien за манипулиране продажбата на акциите на спорта през 2006 г. на CVC Кепитъл Партнърс.

Еди Джордан, Ален Прост и Том Уокиншоу бяха посочени като шефове на екипи, получили по 10 милиона долара всеки, за да сложат подписите си под Конкорда от 1998 г. Разкритието бе направено през втория ден показания от страна на Екълстоун, когато той бе подложен и на кръстосан разпит. Адвокатът на Constantin Medien Филип Маршал се постара да докаже, че Бърни и преди е плащал подкупи в подкрепа на твърдението, че преведените на бившия банкер Герхард Грибковски $44 млн. са точно рушвет. Според него Джордан (сега коментатор в ВВС), четирикратният световен шампион Прост и управлявалият тима на Ероуз Уокиншоу (който почина в края на 2010 г.) са приели банкови трансфери от Валпър Холдингс – дъщерна фирма на семейния тръст на Екълстоун Бамбино Холдингс.

Маршал заяви, че плащанията всъщност са много странни и попита защо не са били направени директно към отборите. Екълстоун каза, че знае за трансфери към отборите – не към отделни хора – и не знае нищо повече по случая, като няма ни най-малка идея какво са направили тези трима души с парите.

Беше им платено да подпишат споразумението Конкорд и те точно това сториха. Вие намеквате, че тези хора са действали некоректно, Ален Прост и останалите – допълни той.

Маршал заяви също така, че Бърни споделя философията на швейцарския адвокат и свой съдружник Люк Аржан за подобен тип плащания. Смята се, че Аржан е заявил следното: деянието „не е криминално”, стига да не е извършено спрямо човек на държавна длъжност.

Смятате ли плащането на подкуп на хора, които не са на държавна длъжност, за приемливо? – попита адвокатът на Constantin Medien, на което получи отговор:

Ще трябва да помисля по това.

Бърни отхвърли като смехотворни твърденията, че е заплашвал Грибковски. Поводът за тях бе информация, че бившият банкер дори ходил в мюнхенската полиция, тъй като се чувствал сериозно застрашен от Екълстоун.

Делото, което започна в началото на тази седмица, продължава. Очаква се то да продължи до средата на декември.