Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун подготвя по-голямо F1 онлайн съдържание

Екълстоун подготвя по-голямо F1 онлайн съдържание

45
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун планира повече и по-сериозно онлайн съдържание, свързано със световния шампионат на Формула 1. Работи се по ново приложение, което да предлага видео – безплатна и платена версия. Медийната стратегия на спорта е определяна от доста време като остаряла.

Планираме ново приложение. Проектът е с прилични размери. Работим върху това, за да се получи както трябва – заяви 83-годишният англичанин в интервю за Блумбърг.

Екълстоун ограничи максимално онлайн излъчването заради това, че много голяма част от приходите на Формула 1 – повече от една трета – идват от правата за телевизионно излъчване. ТВ-каналите плащат годишно около половин милиард долара. Права за интернет също има, но онлайн излъчванията все още са силно лимитирани.

Видео съдържанието на официалния уебсайт formula1.com е сравнително малко. Извън него почти липсва такова, като видео клипове в YouTube се свалят непрекъснато заради нарушени авторски права.

Според проучване на alexa.com formula1.com е по-малко популярна страница в интернет от сайтове като filgoal.com (за египетски футбол) или страницата за кеч шоупрограми wwe.com. Екълстоун настоява, че телевизията ще продължава да е основният канал за излъчване на надпреварите, като планът му е да изкара пари и от новото онлайн приложение.

Не вършим работа безплатно – заяви англичанинът.

Критики към медийната стратегия на F1 обаче идват вече и от отбори в спорта. Шефът на Ферари Стефано Доменикали например заяви наскоро, че шампионатът не върши добра работа при общуването с милионите фенове по цял свят, част от които дори не искат да гледат цели състезания.

Твърди се, че хора от отборите в Гран при се опитват да убедят Екълстоун да промени цялостната медийна стратегия на спорта от години. Бившият председател на Уилямс Адам Пар например заявил през 2011 г., че е време възгледите на Бърни да бъдат преразгледани. Пар напусна отбора и F1 в края на март 2012 г.

През онази седмица подадох оставката си, вярвайки – правилно или погрешно, че Екълстоун е заявил на борда ми, че няма да им направи предложение за договора Конкорд, докато аз управлявам Уилямс.В конкретните обстоятелства избрах да си тръгна, за да може отборът да постигне възможно най-добрата сделка с него. Предложението му пристигна в деня след обявяването на оставката ми.Последното събитие от работата ми във Формула 1 не е най-важното. Смятам, че нещата, за които аз се борих, за които отборът води битка, са много по-значими и те не са изчезнали заради това, че съм си тръгнал. Според мен в спорта съществува липса на обоснован и дълбок дебат за това как би трябвало да вървят нещата – заяви няколко месеца след напускането си Пар.

В F1 определено имат повод за притеснение, тъй като и телевизионните зрители намаляват. Една от причините е вече преобладаващото излъчване на състезанията по платени канали. Тв-правата на трите най-големи пазара на спорта в Европа – Великобритания, Италия и Франция – се контролират от изискващи такси канали. В първите две все пак има и безплатна опция (макар и за половината стартове), докато в третата платеният тв-канал притежава ексклузивитет.

Сериозен е и въпросът доколко коректен е начинът на отчитане на гледаемостта в глобален и национален мащаб. В оповестяваните официално данни са включени не само преките предавания, но и тези с отложен старт, записите, предаващите основни моменти от надпревара/състезателен уикенд програми, дори спортни новини. Разбивки за това кое колко зрители има липсват.