Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун получи подкрепата на F1 борда, отново отрича обвиненията

Екълстоун получи подкрепата на F1 борда, отново отрича обвиненията

29
0
Бърни Екълстоун,Свен Томас

Бърни Екълстоун е получил пълната подкрепа на F1 борда, след като миналата седмица Зюддойче Цайтунг оповести информацията, че мюнхенската прокуратура ще повдигне обвинение срещу 82-годишния англичанин. Това разкри самият управляващ търговските права на Гран при пред Съндей Таймс.

Всички гласуваха да ме подкрепят, да остана и да продължа да ръководя бизнеса. Бордът е съгласен, че би трябвало да запазя поста си, освен ако не ме обвинят. Все още не знам какво мислят немските прокурори. Иска ми се да бях виновен – щеше да е далеч по-лесно. Обвиненията са куп глупости – категоричен е Екълстоун.

Бърни евентуално ще бъде подведен под отговорност във връзка с превода на 44 млн. долара към бившия банкер Герхард Грибковски, който миналата година бе осъден на 8 години и половина затвор за корупция, укриване на данъци, измама и т.н. Срещу него има обвинение в Ню Йорк (САЩ) заради продажбата правата на Формула 1 на CVC Кепитъл Партнърс – компанията Bluewaters Communications заяви, че е била подведена при положение, че офертата й е била по-висока от CVC.

Разследването на немските власти покрай случая на Грибковски доведе и до това, че британските данъчни се заеха да проверяват делата на Екълстоун. Самият Бърни е категоричен:

– Аз съм британски гражданин. Плащам си данъците и в крайна сметка истината ще излезе наяве.

Междувременно CVC подготвя пускане на F1 акции на сингапурската борса. Процесът бе спрян миналата година заради неблагоприятната икономическа обстановка, но сега отново бе задвижен. Покрай историята с обвиненията от Германия и IPO-то отново се заговори, че се търси заместник на Бърни. Бе споменато името на главния изпълнителен директор на веригата супермаркети Сейнсбъри Джъстин Кинг.

Никога не съм го срещал и няма начин да го видя – заяви Екълстоун. – Ще работя, докато падна (мъртъв) и след това може да ме погребат в моторхоума ми.

Самият Кинг отрече слуховете, че е кандидат за позицията. Ситуацията обаче може да се промени коренно в момента, в който от Германия има развитие на нещата с обвиненията срещу Бърни.