Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун продължава с формирането на календара за следващата година

Екълстоун продължава с формирането на календара за следващата година

39
0
Бърни Екълстоун

Едва успял да убеди всички отбори да подпишат новия договор Конкорд (влизащ в сила от 2013 г.), Бърни Екълстоун вече се хвърли към нови предизвикателства. Англичанинът вече работи по намирането на място за бъдещите състезания в Ню Джърси и Русия, а освен това преговаря и с други държави за възможното гостуване на Формула 1 там. Това обаче пък повишава натиска върху сегашните домакини, които така или иначе изпитват затруднения с плащанията на таксата си за участие.

„С удоволствие бих пътувал до Мексико или Южна Африка“, заяви наскоро Екълстоун. „Там хората имат желание да създадат нещо хубаво и интересно.“
И двете държави в миналото са домакинствали на кръг от Формула 1. Сега отново имат интерес да направят подобно нещо. Въпреки това изгледите не са съвсем розови – поне що се отнася до Южна Африка. Там имаше идея за градско състезание в Кейптаун, но финансирането му явно ще е трудно.

Усилията на мексиканците изглежда създават по-добри шансове за успех. След като Серхио Перес постигна известни успехи в началото на тази година, интересът там се повиши неимоверно. След като бе замразена идеята за нова писта в курорта Канкун, сега на дневен ред отново идва завръщането в Мексико сити. Пистата „Ерманос Родригес“ в центъра на този метропол обаче ще трябва да бъде приведена в състояние, да отговаря на най-новите стандарти за сигурност.

Това ще трябва да стане с помощта на местни спонсори. Говори се, че собственикът на Телмекс и един от най-богатите хора в света, Карлос Слим, е замесен в подготовката. Милиардерът в същото време е и един от спонсорите на Заубер. Говори се обаче, че неговото желание е да влезе в календара още през 2013 г. Още седем мексикански компании, както и министерството на туризма подкрепяли плановете.

Екълстоун можел само да помогне на подобни усилия. Британецът освен това получава още един инструмент за натиск върху държави като Южна Корея, Австралия и Испания. Там не са съгласни да плащат високите такси за участие и се опитват да намалят сумата. При положение обаче, че има достатъчно държави готови да платят, това трудно ще стане.