Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун прогнозира $7,1 млрд. приходи за F1 в следващите години

Екълстоун прогнозира $7,1 млрд. приходи за F1 в следващите години

20
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун извършва финалната подготовка за пускането на акции от Формула 1 на сингапурската борса, като се очаква съвсем скоро да извърши следващата стъпка. Тя е да подаде документи с настоящото състояние на компанията – финансов и мениджърски статут, историческа справка за работата й и т.н. Това се прави, за да могат инвеститорите да направят информирано решение дали желаят да вложат средства. Според информация на британския Телеграф документацията ще съдържа данни за гарантирани приходи на F1 от $7,1 млрд.

Междувременно се появиха и допълнителни подробности за срещата в лондонския хотел Савой, където Екълстоун и CVC Кепитъл Партнърс представиха плановете си на анализатори и представители на ангажираните финансови институции. След официалното подаване на гореспоменатите документи те ще се обърнат към основната холдингова компания на F1 – Делта Топко – с молба за одобрение пускането на акциите. F1 Group ще бъде оценена на около 10 млрд. долара и 30% от тях ще бъдат листнати на борсата. CVC ще остане собственик на контролния пакет.

Смята се, че основната част от предлаганите акции ще дойдат от дела на Леман Брадърс – 15,3%. Фалиралата банка събира средства, с които да се издължава на кредиторите си и очаква да събере приблизително $1,5 млрд. от IPO-то (от англ. – initial public offering) на F1.

Приходите от малко над 7 милиарда долара са изчислени в най-голяма степен въз основа на съществуващите договори с организатори на състезания. Изследване на изданието Formula Money показва, че най-дългият контракт понастоящем е за Гран при на Великобритания, като той ще генерира прогнозните $452 млн. за F1 Group до края на 2026 г.

Именно тези договори са източник на най-високите приходи в Гран при – около 4,7 млрд. долара. Телевизионните права допринасят с $1,4 млрд. 50% от постъпленията се разпределят между отборите, като става дума за сумата преди изчислението на лихви, данъци, такси и амортизация. За 2010 г. общите приходи са $1,6 млрд.