Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун пропуска Австралия, преговаря за старт в Ню Йорк

Екълстоун пропуска Австралия, преговаря за старт в Ню Йорк

79
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун ще пропусне първия кръг от сезона във Формула 1 в Австралия този уикенд. Управляващият търговските права на спорта заминава за Ню Йорк вместо за Мелбърн, като има насрочена среща с кмета на града Майкъл Блумбърг, за да обсъди с него идеята за провеждане на Гран при на Стейтън Айлънд. Новината съобщи председателят на AGPC (Australian Grand Prix Corporation) Рон Уокър. Той се постара и да заяви, че пътуването на Екълстоун не означава загуба на интерес към старта в Австралия. В страната от доста време се води ожесточена полемика струва ли си провеждането на състезание от F1 като се имат предвид финансовите загуби на организаторите. Противници на надпреварата от години са и еколози, загрижени за Албърт парк.

Не че Бърни е загубил интерес. В Ню Йорк става дума за бизнес. Кметът Блумбърг е доста запален за състезание на Стейтън Айлънд – обясни Уокър.

Настоящият договор на австралийския старт изтича през 2015 г. и местни политици настояват с това да се приключи участието на щата Виктория във Формула 1. Наскоро изнесени данни (пак под натиска на общественото мнение) показаха, че ако през 1996 г. организирането на старта е струвало под 2 млн. долара, то понастоящем сумата надхвърля 50 млн. Загубите са огромни, а едно от особено интересните неизвестни е колко получават хората в борда на AGPC.

Същевременно Екълстоун си мени мнението по отношение на Австралия през ден. Веднъж е категоричен, че има достатъчно кандидати за домакини на стартове от F1 и няма нужда да се моли никому, а след това отбелязва важността на надпреварата.

Опитите му за Гран при в САЩ пък датират още от 80-те години на XX век. Усилията доведоха до сключване на договор с Тони Джордж и провеждането (за последните 11 години) на старт на Индианаполис от 2000 до 2007 г. Точно там обаче се случи един от най-големите скандали в историята на спорта. През 2005 г. на грида останаха само три отбора и в продължение на 73 обиколки зрителите наблюдаваха Ферари, Джордан и Минарди, които бяха с гуми Бриджстоун.

В момента пък има сключен предварителен договор за провеждане на старт в Остин, Тексас през 2012 г.