Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун ще си назначи заместник за спонсорските дейности в F1

Екълстоун ще си назначи заместник за спонсорските дейности в F1

64
0
Бърни Екълстоун

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун възнамерява да назначи този месец човек, който да оглави спонсорските дейности в спорта. Новината съобщи самият той, като същевременно отхвърли появилата се информация, че възнамерява да купува акциите на F1.

Спонсорските договори носят приход от $225 млн. годишно (при общи приходи в F1 от около $1,6 млрд.), което възлиза на 14,7%. Екълстоун сам управлява тази дейност досега. От време на време ползваше съветите на бившия маркетинг директор на Международния олимпийски комитет Майкъл Пейн. Сега обаче заяви, че ще му е нужна по-сериозна помощ с оглед на започващия на 24 април процес срещу него. Бърни е обвинен в Германия за даване на подкуп.

Трябва ни някой, който да може да продава. Не наследник, а човек, който да ми помага – заяви Екълстоун.

Бъдещето на 83-годишния англичанин във Формула 1 е под съмнение поне до края на процеса в Мюнхен. Делото е следствие от продажбата акциите на спорта през 2005-2006 г. на холдинга CVC Кепитъл Партнърс. Случилото се тогава вече доведе до една ефективна присъда – от 8 и половина години затвор за бившия банкер Герхард Грибковски. Сега обвинението е, че Бърни е подкупил Грибковски, за да насочи продажбата в желаната от него посока.

Изслушванията по процеса ще се провеждат по два дни на седмица, за да може Екълстоун да продължи работата си.

Междувременно се заговори, че Бърни организира сделка с помощта на някои от най-големите Гран при отбори, чрез която да откупи F1 акциите и отново еднолично да оглави спорта.

Това не е вярно – бе категоричен Екълстоун. – Не искам да купувам обратно F1. Зависи каква е цената – това казах. Знам какво биха поискали CVC и отговорът ми е не. Ако някой поиска по-ниска стойност, отговорът би станал да.