Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун спечели заведеното от Constantin Medien дело, но бе наречен „ненадежден свидетел”

Екълстоун спечели заведеното от Constantin Medien дело, но бе наречен „ненадежден свидетел”

27
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

Бърни Екълстоун спечели делото, заведено срещу него от Constantin Medien. Компанията претендираше за $140 млн. обезщетение с твърдението, че продажбата на акциите на Формула 1 от 2005-2006 г. е била манипулирана и оценката е била занижена.

Съдия Нюи отхвърли иска за финансово обезщетение, но постанови, че сделката е била „корумпирана”, както и че 83-годишният управляващ търговските права на F1 е платил подкуп във връзка с нея. Според него Constantin Medien не са претърпели финансови загуби. Екълстоун обаче не може да се смята за надежден свидетел, допълни съдията, който нарече и преведените на бившия банкер Герхард Грибковски $44 млн. подкуп.

Плащанията са били подкуп. Те са направени, защото господин Екълстоун е сключил корумпирано споразумение с доктор Грибковски през май 2005 г., вследствие на което доктор Грибковски е получил сумата, за да улесни продажбата на акциите на БайернLB от Формула Уан Груп на приемлив за господин Екълстоун купувач. Целта на господин Екълстоун е била да се отърве от банките. Той се е противопоставял сериозно на тяхното участие в F1 Груп и е желаел техните акции да бъдат прехвърлени към някой по-благоразположен към него – заяви съдията. – Дори да се имат предвид изминалото време и възрастта на господин Екълстоун пък, се страхувам, че е невъзможно той да бъде приеман като надежден или честен свидетел.

Constantin Medien бяха сключили споразумение с БайернLB (при продажбата на техния дял от акциите) да получат 10% от стойността, ако се осъществи сделка за над 1 млрд. долара. Адвокатите им заявиха, че споразумението със CVC Кепитъл Партнърс е било постигнато без нормалния и подходящ процес, както и при занижена оценка. Съдията постанови, че целта на Екълстоун не е била да продаде акциите на по-ниска стойност:

Не бе доказана каквато и да е загуба за Constantin, която да е следствие от корумпираната уговорка. Този факт е фатален за иска.

Присъдата не влияе по никакъв начин на предстоящия процес, който ще започне в края на април в Мюнхен. Немското правосъдие ще установи при изслушванията дали е бил платен подкуп на официално лице от Екълстоун или от семейния му тръст Бамбино.