Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Всичко по отношение на състезания и писти си е както преди

Екълстоун: Всичко по отношение на състезания и писти си е както преди

32
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун заяви, че във Formula One Management, както и по отношение работата със състезания и писти във Формула 1 всичко си е както преди, след като напусна поста директор на Делта Топко. Компанията бе създадена от CVC Кепитъл Партнърс за управление търговските права на Гран при. Инвестиционният фонд купи акциите на спорта през 2005-2006 г., като англичанинът остана начело на спорта. Стигането до процес срещу него точно заради сделката със CVC и даването на подкуп на бившия банкер Герхард Грибковски доведе до промяна в продължилата почти четири десетилетия абсолютна власт на Бърни.

Екълстоун бе CEO и управляващ директор на Делта Топко. До приключване на случая в Германия той ще е само CEO на компанията, като ще продължи ежедневното управление на спорта. 83-годишният англичанин бе категоричен, че ще продължи всичко ще е „бизнес както обикновено”. На въпрос дали позицията му на върха на спорта не е безвъзвратно изгубена, той отговори:

Пълни глупости. Всички в борда ме поддържат на повече от милион процента. Те просто искат да продължа да върша това, което винаги съм правил. В минутата на приключването на процеса се връщам в борда. Преди няколко месеца решихме, че ще се оттегля от позицията си на директор в Делта Топко, ако трябва да се явя пред съда. Във Formula One Management всичко си е както преди. Няма никаква промяна. Само ако искам да купя нещо не мога да го сторя без одобрението на борда, но по отношение на състезания, писти нещата са непроменени. Всичко ще си продължи. Знам, че съм невинен. Това е сигурно. Дали ще бъда намерен за виновен, е съвсем отделен въпрос. Но всички английски адвокати твърдят, че нямаше за какво да се стига до процес. Немските казват същото – че няма случай.

Въпреки увереността на Екълстоун обаче, вчерашната новина бе коментирана като „краят на една ера” в историята на Формула 1. Англичанинът трябва да се справи с цяла лавина правни проблеми: вероятно през февруари той ще разбере присъдата по делото, заведено срещу него от Constantin Medien, друга компания – Bluewaters Communications – заведе иск в Ню Йорк, в края на април ще стартира процесът в Германия, а в Швейцария се провежда разследване, което също може да стигне до съд.

Темата за наследник на Бърни, която десетилетия наред не бе повдигана, бе обсъждана не веднъж през 2013 г. Проблемът обаче е, че все по-често се чуват гласове, твърдящи, че спортът не се управлява добре и финансовата структура за разпределение на приходите е сбъркана. Появиха се доскоро немислими критики срещу Екълстоун.

Формула 1 с целия си изкуствен успех и огромни средства е лошо управлявана и зле промотирана – пише в коментар на британския вестник Гардиан. – Този спорт спешно се нуждае от промяна, която обаче не биваше да се случва по този начин. На отборите не им стигат пари, като се изключат трите или четирите най-големи имена. Дори марка като Лотус, четвърти миналия сезон, не разполагаха с достатъчно средства, за да платят на звездата си Кими Райконен. Отборите се оплакват, че собствениците CVC Кепитъл Партнърс взимат по-голямата част от приходите и не инвестират в спорта. А разходите в F1 скачат – дисциплината се подготвя за най-големите технологични промени от 2009 г., а предсезонните тестове започват в Испания след малко повече от седмица. В календара има твърде много надпревари (19 тази година), много от тях са зле посетени – нещо, което изглежда не тревожи шефовете в продължаващата битка за парите от телевизионни права. Но докато екипите се оплакват от Екълстоун – единствено неофициално от страх заради огромната му власт, се тревожат и за бъдещето на F1 без дребния й владетел, син на капитан на траулер, който е един от най-проницателните бизнесмени в спорта изобщо. Засега той ще продължи да куцука – ранен лошо, но все още не съвсем победен. Но това определено е краят на една ера.