Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун втори в класация за най-много платени данъци за 2023 г.

Екълстоун втори в класация за най-много платени данъци за 2023 г.

526
0
Герхард Бергер, Жан Алези, Бърни Екълстоун
Герхард Бергер, Жан Алези и Бърни Екълстоун; снимка: ATP

Бърни Екълстоун се нареди втори в не най-престижната възможна класация за 2023 г. Бившият собственик на търговските права на Формула 1 се споразумя да плати над 650 милиона британски паунда на британските данъчни служби заради това, че не е декларирал £400 млн. от свой тръст в Сингапур. Данъчните във Великобритания съдиха 93-годишния милиардер. В крайна сметка се разбраха той да покрие данъците, които е трябвало да плати за близо две десетилетия.

В края на годината „Съндей Таймс“ прави класация на най-големите суми, платени към данъчните служби във Великобритания. Заради споразумението си Бърни е втори в това подреждане като индивидуален платец. Той е изпреварен само от роденият в Русия търговец и основател на XTX Markets Алекс Герко с £664,5 млн. 100 души и семейства са платили общо £5,3 млрд. на британските данъчни – с 3,3% повече в сравнение с 2022 г.

„Цялата ситуация беше грешка. Проблемът се появи заради активите ми извън границите на Великобритания. Иначе винаги съм си плащал всичко. HRMC сметнаха, че дължа данъци и за тези активи. Наистина не знаех и мисля, че това стана ясно на всички“, бе коментарът на Екълстоун

Преди броени дни се навършиха 7 години, откакто Либърти Медия освободи изцяло Екълстоун от всякакви задължения във Формула 1, включително чисто представителни. Англичанинът бе човекът, който разви търговските права на спорта, взе ги от ФИА за малко над $300 млн. за 100 години и след това спечели милиарди от препродажбата им. Настоящият им собственик е американският концерн Либърти Медия. Компанията има почти постоянни търкания с международната автомобилна федерация. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем непрекъснато се опитва да доказва, че F1 е шампионат на ръководената от него организация. Неразбирателствата ще направят договарянето на следващото споразумение „Конкорд“ особено сложен процес.

Макар и извън Формула 1, Бърни Екълстоун често изразява мнение по развиващите се в спорта процеси. През последните години често се изказваше относно кариерата на Мик Шумахер, качествата на редица състезатели, битките по пистите, календара и т.н. В едно от последните си засега изявления заяви, че Макс Верстапен не бил толкова безмилостен, колкото Михаел Шумахер.

„Макс има частица от него в себе си, но не е толкова безмилостен. На Михаел и през ум не му минаваше да направи компромис“, заяви Екълстоун.

След това каза, че се надявал Люис Хамилтън да спечели осма титла в кариерата си.