Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екипите на Мерцедес вървят добре, но ние си имаме собствена програма, заяви...

Екипите на Мерцедес вървят добре, но ние си имаме собствена програма, заяви Райконен

21
0
Кими Райконен

Кими Райконен не е особено притеснен от демонстрираните скорост и издръжливост от отборите със задвижваща система на Мерцедес.

Финландският пилот на Ферари заяви след първия тест в Бахрейн, че той и отборът му си имат програма, която следват.

Определено отборите със задвижваща система на Мерцедес се представиха добре тук, но ние си имаме програма. Освен това нищо не сочи, че най-бързите в тренировките са били със същите задачи като нас. Както вече казах не веднъж, това е тест и в него се изпробват различни неща. Ситуацията става сериозна от Мелбърн нататък. В момента не се интересуваме от това да гоним скорост, а по0скоро търсим издръжливост, за да сме сигурни, че ще завършваме в първите състезания без проблеми. Дори обиколките ни с по-меки гуми не бяха насочени към изпитване на темпо, а към това какви настройки са подходяща за съответната смес. Не ме притесняват дългите серии, направени от други пилоти, тъй като ние работим по собствената си програма. Планираме такива серии за следващия тест – обясни Кими.

Световният шампион за 2007 г. във Формула 1 не се нае нито да преценява скоростта на Ферари, нито на останалите екипи:

Все още не мога да кажа колко сме бързи, тъй като това бе едва вторият предсезонен тест. Трудно е да получиш представа какъв е редът на отборите (като сила). Едно нещо е сигурно: колкото повече опознаваме автомобила, толкова по-бързи ще ставаме. Мисля, че дори след следващите тренировки в Бахрейн няма да имаме отговори и ще трябва да чакаме до Австралия, за да разберем повече. Болидът все още е лаборатория: има куп неща, за които трябва да научим още, да изпитаме. Трябва да отбележа, че има още много работа преди да сме на 100% готови.

Финландецът катастрофира в самия край на сесията, но това също не го притесни особено. Той призна, че доста е потрошил своето F14 T.

За щастие можем да я поправим, макар да се иска повечко работа. Но така се случва понякога. Може аз да съм причината, случва се и не е краят на света, дори да има хора, които си мислят, че е. Хубавото е, че нямаше сериозни проблеми. Има неща, които искаме и можем да подобрим, но нали още учим поведението на болида. Всеки автомобил е различен, но според мен ситуацията във Ферари е наред – каза още Райконен.