Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екипите ще се съсредоточат върху тестване на гуми хард и софт на...

Екипите ще се съсредоточат върху тестване на гуми хард и софт на Каталуния

48
0
Пирели

Последната серия предсезонни тестове във Формула 1 ще се проведе тази седмица на пистата Каталуния до Барселона и от Пирели ще предоставят на екипите гуми хард и софт за изпитанията. Пробите ще вървят от 8 до 12 март, като всеки тим ще прави проби в рамките на четири дни в този период, за да се спази споразумение за 15 дни тренировки преди първата надпревара в Австралия.

Смесите хард и софт са изборът на Пирели за първите три кръга от световния шампионат – в Австралия, Малайзия и Китай. Всеки отбор ще разполага с 35 комплекта гуми в Барселона плюс пет комплекта интермедии и три за мокра писта. Въпреки сравнителната липса на изпитания на влажно и наводнено трасе обаче, екипите се надяват на сухо време, тъй като на Албърт парк в Мелбърн в края на март и през голяма част от сезона е малко вероятно да вали.

Последните тестове в Барселона се провеждаха при сутрешни температури от едва 6 градуса, а това не помогна за натрупване на гума по асфалта и съответно затрудни събирането на информация, необходима за изграждане на стратегическите основи в отделните тимове – сподели моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри. – Надяваме се времето тази седмица да е по-топло. Повечето екипи ще се концентрират върху типовете гуми, които ще имат на разположение за първите стартове. Очакваме повече дълги серии обиколки и състезателни симулации, като те би трябвало да потвърдят вече получените резултати и необходимостта от два или дори три питстопа на надпревара – допълни той.

Пирели и отборите вече установиха, че сместа хард дава добър баланс между скорост и издръжливост, докато софт загрява по-бързо, но оптималното й представяне е при температури над 15 градуса по Целзий, каквито се регистрират сравнително рядко (или за кратко) по време на предсезонните тренировки.

Друго предизвикателство за техническите екипи е фактът, че предните гуми загряват по-бавно и това води да промени в баланса на колите, като това трябва да се има предвид при настройването им.