Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еклестън: „Мразя демокрацията”

Еклестън: „Мразя демокрацията”

57
0

От почти 30 години Бърни Еклестън управлява икономически Формула 1. Освен натрупаните повече от 3 милиарда евро дребничкия англичанин натрупа и доста опит в спортната политика и маркетинга като цяло. Еклестън превърна Формула 1 в едно от най-популярните и успешните медийни продукти. По пътя към пълното превръщане на Гран при в професионален спорт обаче той си е създал и доста врагове.
„Определено мразя демокрацията като политическа система”, обяснява Еклестън пред британското издание Дейли Мейл. „Смятам, че мнозинството от хората се нуждаят от някой, който да решава вместо тях. Затова един добър диктатор определено е по-добрия вариант за една държава от демокрацията. Демокрацията във Великобритания носи само объркване и кофти компромиси. Аз лично никога не съм гласувал на изборите. И какво от това?”
При тези си възгледи не е изненадващо, че Еклестън управлява Формула 1 в стила на диктатор. Точните приходи на неговия холдинг SLEC е трудно да бъдат проследени дори от хората вътре в бизнеса и затова винаги има спорове от страна на тимовете за парите, които те получават от приходите. В момента именно по този въпрос все още няма постигнато споразумение за разпределението именно на тези пари. Няма го така наречения “Concord-Agreement”. Разговори се водят, но за сега безуспешни.
Именно заради разпределението на парите от приходите в последните няколко години Бърни бе подложен на натиск от страна на производителите и дори се заговори за алтернативна серия. Нещо, което самият Еклестън е убеден, че трудно ще се случи заради разностранните интереси на производителите.
77-годишният британец не смята скоро да излиза в пенсия или да предава диктаторския жезъл на някой друг.