Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еклестън: Системата с медали от 2009 година

Еклестън: Системата с медали от 2009 година

23
0

Бърни Еклестън съобщи, че системата с медалите ще бъде внедрена във Формула 1 още от следващата година.

„Ще се случи” – каза категорично Еклестън. „Всичко отбори са доволни. Причината за идеята ми бе фактът, че ми писна хората да говорят, че няма изпреварвания. Няма изпреварвания не поради пистата или хората, а защото пилотите нямат нужда да изпреварват.”

„Ако вие водите, а аз съм втори, няма да поема риска да отпадна или да правя нещо глупаво само заради две точки. Но ако ми трябва да спечеля заради златния медал, тъй като повече медали са равни на титла, то ще рискувам. Ще ви изпреваря.”

Еклестън допълва, че тази система ще бъде в основата на един много по-интересен световен шампионат догодина.

„Тази година в много случаи видяхме как Люис не изпреварва Маса именно поради тази причина” – каза Еклестън. Британецът не харесва факта, че пилотът на Макларън спечели титлата тази година, въпреки че имаше победа по-малко. Затова и шефът на Формула 1 бе категоричен, че Хамилтън ще трябва да се бори повече от следващата година.

Когато е бил попитан кога ще влезе в сила новата система, Еклестън отговори: „Следващата година, надявам се да бъде одобрена на следващата среща на ФИА.”

Ако въпросната схема важеше и за тази година, то не Люис, а Фелипе Маса щеше да бъде новият световен шампион, Фернандо Алонсо все още щеше да е най-младият световен шампион, а Ферари щяха да са триумфирали във втора поредна година.