Начало Картинг ЕKO 24 часа на България – много дъжд, хлъзгава писта и оспорвана...

ЕKO 24 часа на България – много дъжд, хлъзгава писта и оспорвана надпревара

399
0

Миналия уикенд картинг писта Хасково се превърна в истинска арена на силния дух и желание за победа. Измина четвъртото издание на картинг състезанието за издръжливост, част от Европейския картинг шампионат. „ЕKO 24 часа на България“ стартира на 28 май, в 12:30 часа и завърши точно 24-часа по-късно на 29 май.

В генералното класиране и категория PRO, на първо място, се класира френският отбор с българско участие в лицето на пилота Георги Ванков – Selestat Kart Indoor. Екипът навъртя 1186 обиколки. Шампионите бяха следвани от представителите на Словакия, отборът на Young & Wild. На трето място финишира френският тим на MRK Pro, който три поредни пъти печели първото място на призовата стълбичка.

На почетната стълбичка в категория GOLD, първи се качи българският отбор Вагонен Завод Интерком. Той бе представен от Алекс Юлиян, Димитър Гайдов, Росен Тодоров и трима италиански пилоти. На второ място се класира EIRIZ Racing Sport от Швейцария , следван от другия български отбор LDM, за който караха Любомир Гърков, Кристиян Димитров и Георги Илиев.

За едно денонощие на картинг пистата в град Хасково, отборите направиха 1 440 минути постоянно каране като тази година метерологичните условия бяха променливи.

На четвъртия час от началото на състезанието заваля обилен дъжд, който продължи няколко часа и направи условията за каране много тежки на хлъзгавата писта. Това наложи и по-строги мерки за безопасност като смяната на посоката на движение бе обърната по-рано, а не както обикновено на 12-я част от старта.

И в това издание на „ЕKO 24 часа на България“ отново взеха участие два специални отбора.  „ЕКО и приятели“ , отново събра представители на медии, служители на „ЕКО България“ и победителя от организираната онлайн игра.

Срещу професионалните картинг състезатели се изправи и „Отбор на звездите“. Той бе представен от олимпийския медалист- Йордан Йовчев, актьорите Наум Шопов и Иво Аръков, рекордьорът на Гинес-Борис Налбантов, сноубордистът Радо Янков, легендата на българския футбол Даниел Боримиров и ултрамаратонецът- Краси Георгиев и младата надежда на българския моторен спорт Калоян Върбицалиев. Звездният отбор показа истински спортен дух, хъс за победа и сплотеност за каузата, в помощ на малкия Гого.

Организаторите се включиха отново в благотворителната кампания за малкия Гого от Хасково. Те предоставиха за неговото лечение част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието.

Следващите състезание от календара на Европейския Шампионат са на 27-28-ми август с 6-часово състезание на картинг пистата в гр. Кюстендил и с второто 24-часово състезание на 1-2-ри октомври отново на картинг пистата в Хасково.